Kayıt dışı istihdam semineri
Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV ) Samsun Şubesi'nin Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Mesleki Eğitim ve Farkındalık Oluşturma Projesi kapsamında 'Türkiye'de ve Samsun'da Kayıt Dışı İstihdam' başlıklı seminerlerinden 3.'sü düzenlendi.
Seminerde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Cengiz ve öğretim görevlisi Naci Murat tarafından “Kayıt Dışı Ekonomiyi Tahmin Yöntemleri” ve “Kayıt Dışı İstihdam ve KOBİ’ler” konularında sunum yapıldı. İki oturum halinde gerçekleşen seminerde ilk olarak Doç. Dr. Mehmet Ali Cengiz hazırladığı sunumunu anlatarak, Türkiye'nin kayıt dışı belirlenmesi konusunda çok yetersiz olunduğu ve buna bağlı olarak kayıt dışı rakamlarında verilen değerlerin sağlıklı veriler olmadığını söyledi.
Cengiz, Adana'da Ticaret Sanayi Odası ile Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı araştırmaların arasında yaklaşık yüzde 30 gibi bir fark olduğunu, bu sonuçtan yola çıkarak veri toplamadaki eksikliğin büyüklüğünü dile getirdi.
İkinci oturumda sunumunu yapan öğretim görevlisi Naci Murat, KOBİ'lerdeki kayıt dışının yüzde 36'lar seviyesinde olduğunu, Türkiye'de son 10 yıl içerisinde kurulan KOBİ'lerin oranının yüzde 48 olup ve bu rakamlar eşliğinde KOBİ'lerde çalışan işçilerin oranındaki küçük değişimlerin Türkiye ortalaması bakımından kayıt dışı eğrisinde önemli bir değişime yol açacağını kaydetti.
İki saate yakın süren seminer, katılımcıların kayıt dışı ile ilgili akıllarında oluşan soruların cevaplanması ile son buldu.