Karadeniz'de Zararlı Böceğe Karşı Sülün Hamlesi
Karadeniz'de fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarcaya karşı çevre dostu mücadelede sülünler ön plana çıkıyor.
Haberin Özeti
- • Karadeniz’de fındık üretimine zarar veren kahverengi kokarcaya karşı Samsun Gelemen Sülün Üretim İstasyonu'nda biyolojik mücadele başlatıldı.
- • İstasyon, kuluçkaya alınan 3 bin 500 sülün yumurtasından çıkan yavruları gelişim sonrası doğal ortama salarak zararlı böcekle savaşmayı hedefliyor.
- • Türkiye'nin ilk ve en büyük istasyonu olan Gelemen, 1969'dan beri 378 binden fazla sülün salmış olup kimyasal ilaçlara çevre dostu bir alternatif sunuyor.
Kimyasal ilaç kullanımına alternatif olarak değerlendirilen biyolojik mücadelenin hem çevreyi koruduğunu hem de tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağladığını belirten yetkililer, üretim kapasitesinin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Kuluçkadan çıkan yavru sülünlerin büyüme süreçlerinin tamamlanmasının ardından Samsun ve Ordu’daki uygun doğal alanlara bırakılması planlanıyor.