• Haberler
  • Ekonomi
  • Karadeniz'de ezber bozan sezon: Samsun'da hem palamut hem hamsi bereketi

Karadeniz'de ezber bozan sezon: Samsun'da hem palamut hem hamsi bereketi

Karadeniz'de doğası gereği genellikle birbirine zıt seyreden palamut ve hamsinin bu sezon aynı anda bol çıkması balıkçıların yüzünü güldürdü.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Balık Hali, denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte en hareketli günlerini yaşıyor. Gece saatlerinde başlayan ve sabahın ilk ışıklarına kadar süren mezatlarda, kasalar dolusu balık tüketiciyle buluşmak üzere alıcılara sunuluyor. Normal şartlarda Karadeniz'de palamudun bol olduğu yıllarda hamsinin, hamsinin bol olduğu yıllarda ise palamudun az avlandığı bilinirken; bu sezon her iki türün de aynı anda ağlara takılması "çifte bereket" olarak yorumlanıyor.

Bir kasa hamsi 2 bin lira, palamut cep yakmıyor

Mezattaki fiyatlamalara bakıldığında bir kasasında 16-18 adet bulunan palamudun tanesi iriliğine göre 75 ila 100 lira arasında değişiyor. Yaklaşık 20 kilogramlık hamsi kasaları ise ortalama 2 bin liradan işlem görüyor. Geçen yıl palamut kıtlığı yaşandığını hatırlatan balıkçı Aykut Vural, "Geçen sene millet palamuda hasret kalmıştı. Havalar çok soğuyup şartlar zorlaşana kadar fiyatlar cep yakmaz. İnşallah bu sene herkes palamuda doyacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dört bir yanından Samsun'a geliyorlar

Bölgedeki bolluk sadece Karadenizlileri değil, tüm Türkiye'deki balık pazarını hareketlendirdi. Mezgit, barbun ve istavritin de yoğun talep gördüğü hal esnafından Mehmet Bayrak, Samsun'un balık ticaretindeki merkezi konumuna dikkat çekerek, "Diyarbakır'dan tutun da Bandırma'ya, Rize'den Sivas'a kadar herkes şu an Samsun'da. Yeni balıkhane ile birlikte burası ana merkez konumunda. Bu sene deniz çok cömert" şeklinde konuştu.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!