Kale Biberi Dünya Pazarına Çıkıyor
Denizli'nin Kale ilçesinin eski Belediye Başkanı olan Mehmet Salih Sağınç, ilçenin en önemli geçim kaynağı olan meşhur Kale Biberini dünyaya tanıtmak için çalışmalara başladı.
Kale’nin mikroklima özelliğine sahip mahallelerinde yetiştirilen, etli yapısı, yüksek yağ ve vitamin oranıyla öne çıkan Kale Biberi, Türk Standartları Enstitüsü tarafından tescil edilerek coğrafi işaretli ürünler arasına girdi. Bölgede bu yıl bin 200 dekarlık alanda yaklaşık 3 bin ton biber hasadı yapıldı.
Balkonları süsleyen biberler
Hasadı yapılan biberler, yöre halkı tarafından tek tek ipe dizilerek balkonlarda kurutuluyor. Kale Biberinden sos, salça, pul biber, toz biber ve tarhanalık biber gibi pek çok kışlık ürün elde ediliyor.
Eski başkandan tanıtım atağı
Görev süresinde de Kale Biberi’nin marka değerini artırmak için projeler üreten eski Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, şimdi de Muğla-Denizli Karayolu üzerinde açtığı otantik satış noktasında biberi tanıtmayı sürdürüyor.
Biberin özelliklerini anlatan Sağınç, şunları söyledi:
“Tescilli Kale Biberi sarımsı-yeşilimsi renkte olup bol C vitamini deposudur. Üç damarlı yapıya sahiptir; iki damarı tatlı, bir damarı acıdır. Yaklaşık 100 yıldır üretimi yapılan biberimiz, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle Kale Biberine özgü yapılan ‘biber tatarı’nın lezzeti başka yerde bulunmaz.”
Türkiye’nin 3. tescilli biberi
Sağınç, 2010 yılında Kaymakamlık, Belediye, Ziraat Odası ve Tarım Müdürlüğü’nün katkılarıyla Kale Biberi’ne coğrafi işaret alındığını hatırlattı:
“Kale Biberi, Türkiye’nin 3. tescilli biberi oldu. En verimli üretim, Akçay Havzası’ndaki Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce mahallelerinde yapılabiliyor. İriliği, etli yapısı ve saman sarısı rengiyle diğer biberlerden ayrılıyor. Kale Biberi bizim için bir marka değeridir. Gen kaynaklarını korumak, kurumlarımız ve üreticilerimizin en önemli görevidir.”
Bakmadan Geçme
