Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Çarşamba Ovası’na yapılan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın, Milli Savunma Bakanlığı’na, yani Makine ve Kimya Endüstrisi’ne (MKE), devredilmesi Samsun siyasetinin eleştiri odağı haline geldi. Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın öncülüğünde yapılan fabrika, uzun yıllar pasif durumda kaldıktan sonra MKE’ye devredildi. Gelecek Partisi İstişare Meclisi Üyesi Mustafa Yeşilyurt, Şeker Fabrikası bina ve arazisinin MKE devir işlemini eleştiri yağmuruna tuttu. Yeşilyurt, “Şeker fabrikaları ile savunma sanayisini karşı karşıya getirmek cehalettir.” diyerek bu durumu siyasi beceriksizlik olarak yorumladı.
“ŞEKER FABRİKALARI İLE SAVUNMA SANAYİNİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK CEHALETTİR”
Çarşamba Şeker Fabrikasının devri konusunda Gazetemize dikkat çeken ve çarpıcı açıklamalarda bulunan Gelecek Partisi İstişare Meclisi Üyesi Mustafa Yeşilyurt, “Biz Gelecek Partisi olarak, şeker fabrikaları özelleştirilirken tepkimizi o zamanlar da dile getirdik. Evet, savunma sanayi ve Makine Kimya Sanayii ile ilgili yatırımların daha teknolojik, daha verimli ve savunma sanayisine katkılar sağlayacak şekilde yapılmasını her zaman savunduk. Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu'nun Stratejik Derinlik kitabında en çok önem verdiği konuların başında milli savunma sanayi gelir. Ancak şeker fabrikaları ile savunma sanayini karşı karşıya getirmek cehalettir” sözleri dikkat çekti.
“ŞEKER FABRİKALARI, STRATEJİK ALANLAR VE ÜRETİM MERKEZLERİYDİ”
Şeker Fabrikalarının da stratejik bir ürün olduğunu belirten Meclisi Üyesi Mustafa Yeşilyurt, “Şeker fabrikaları, stratejik alanlar ve üretim merkezleriydi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine, stratejik mahiyette olduğu için karşı çıktık. Dolayısıyla bugün de aynı noktadayız. Bugün yapılanların teknik bir takım ayrıntılardan ibaret olduğunu düşünüyoruz. Evet, savunma sanayisine önem verilmeli. Ancak bunu şeker fabrikalarının karşısına koymak ve "Şeker fabrikalarını özelleştirerek karşılığında bir şey yaptık" demek doğru bir yaklaşım değildir.” İfadelerini kullandı.
“FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLMEDEN DE BU YATIRIMLAR GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİRDİ”
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ve yanlış değerlendirilmesini siyasi beceriksizlik olduğunu vurgulayan Yeşilyurt, “Savunma sanayisi ile ilgili yatırımlar başka alanlarda yapılabilirdi. Şeker fabrikaları özelleştirilmeden de bu yatırımlar gerçekleştirilebilirdi. Bu tür açıklamalar doğru değildir. ‘Şeker fabrikalarını savunma sanayisi adına kapattık’ gibi bir mesaj, yanlış bir mesajdır. Bu süreçte yanlış yöntemlerin kullanılması ve siyasilerin sorumluluğu büyüktür. Özellikle Samsun’daki siyasilerin beceriksizliği, ilgisizliği ve bir araya gelememesi gibi pek çok sebep bu durumun oluşmasında etkili olmuştur” diye konuştu.
Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.