İsrail Filistin topraklarının gasbına hız verdi
İsrail, Gazze'ye 7 Ekim'de başlayan saldırılarıyla Batı Şeria'daki Filistin topraklarının gasbına hız verdi
İsrail'deki aşırı sağcı partiler ve siyasiler, sık sık işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudilerin üstünlüğünü savunarak İsrail'in daha fazla toprak gasbetmesi ve Batı Şeria'yı ilhak etmesi gerektiğini dile getiriyor. İsrail'in, 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne şiddetli saldırılara başlamasıyla birlikte, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki işgal uygulamaları uluslararası mercekten uzak kaldı. Bu dönemde, Batı Şeria'daki işgalini hem genişleten hem derinleştiren İsrail, Filistin'le imzaladığı, yeni yerleşimler kurmayacağı taahhüdünde bulunduğu ancak bunu defalarca ihlal ettiği 1995 II. Oslo (Taba) Anlaşması'ndan bugüne en büyük yasa dışı yerleşim inşaatını onayladığını duyurdu.
Oslo veya 1. Oslo olarak da bilinen "Geçici öz yönetim düzenleme ilkeleri bildirgesi" anlaşması, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen görüşmelerin ardından 13 Eylül 1993'te dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin ve yine dönemin Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yasir Arafat arasında ABD'nin başkenti Washington’da imzalanmıştı.
Anlaşmayla, taraflar arasında yıllardır süren çatışmanın sona ermesi, önce geçici Filistin Yönetimi kurulması ve 1999 yılında da bağımsız Filistin Devleti kurulmasıyla adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışa ulaşılması hedeflenmişti. Birincisini takiben 28 Eylül 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. İşgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi, idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.
Bakmadan Geçme




