İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlandı
İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden usta tarihçi İlber Ortaylı, düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Binlerce kişinin katıldığı tören, İstanbul'un tarihi camilerinden biri olan Fatih Camii'nde gerçekleştirildi.
İlk Tören Galatasaray Üniversitesi’nde
İlber Ortaylı için ilk anma töreni uzun yıllar akademik çalışmalarını sürdürdüğü Galatasaray Üniversitesi’nde düzenlendi.
Buradaki törenin ardından Türk bayrağına sarılı cenazesi, öğrencileri ve sevenlerinin omuzlarında cami avlusuna getirildi. Törende Ortaylı’nın kızı Tuna Ortaylı taziyeleri kabul etti.
Cenaze Namazını İstanbul Müftüsü Kıldırdı
Ortaylı’nın cenaze namazı Emrullah Tuncer tarafından kıldırıldı. Namazın ardından helallik alındı ve dualar eşliğinde usta tarihçi son yolculuğuna uğurlandı.
Törende ayrıca Bartholomeos I’nin tabutun başında dua ettiği görüldü.
Bakan Ersoy: “Tarih Bilincini Topluma Yaydı”
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İlber Ortaylı’nın Türk tarihçiliği için çok önemli bir isim olduğunu vurguladı.
Ersoy, Ortaylı’nın 50’den fazla eser kaleme aldığını, hem Türkiye’de hem de yurt dışında birçok üniversitede dersler vererek Türk tarihçiliğini uluslararası alanda temsil ettiğini belirtti. Ortaylı’nın televizyon programları ve kitaplarıyla geniş kitlelere tarih sevgisini aşıladığını ifade etti.
Vali Gül: “Eserleriyle Yaşamaya Devam Edecek”
İstanbul Valisi Davut Gül de konuşmasında İlber Ortaylı’nın yalnızca bir akademisyen değil, aynı zamanda Türkiye için önemli bir kültür insanı olduğunu söyledi.
Ortaylı’nın eserleri ve yetiştirdiği öğrenciler sayesinde tarih alanında uzun yıllar anılacağını belirten Gül, Ortaylı’nın İstanbul için bir çini müzesi kurulması yönündeki önerisini de hatırlatarak bu fikri gerçekleştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Kızı Tuna Ortaylı: “Sevildiğini Görmek Onur Verici”
Törende konuşan Tuna Ortaylı, cenazeye katılan kalabalığın acılarını bir nebze olsun hafiflettiğini ifade etti.
Babasının çok sevildiğini bildiklerini belirten Ortaylı, onu en sevdiği camilerden biri olan Fatih Camii’nden uğurlamanın kendileri için çok anlamlı olduğunu söyledi.
Sevenlerinden Duygusal Mesajlar
Törene katılan sanatçı Halil Ergün de Ortaylı ile uzun yıllara dayanan dostluklarının olduğunu belirterek büyük bir kayıp yaşandığını söyledi.
Emekli Tümamiral Cihat Yaycı ise Ortaylı’nın yalnızca tarih alanında değil, uluslararası ilişkiler ve siyaset konusunda da önemli katkılar sunduğunu belirterek Türk milletinin büyük bir değerini kaybettiğini dile getirdi.