Ihlamur nasıl tüketilmeli? Kaliteli ıhlamur nasıl anlaşılır?
Samsun'un İlkadım ilçesinde 2005 yılından bu yana aktar işletmeciliği yapan Recai Doğanay, mevsim geçişleriyle birlikte ıhlamura olan ilginin arttığını belirterek kaliteli ıhlamurun özelliklerini ve kullanım şekillerini anlattı.
Soğuk hava tam anlamıyla hissedilmese de vatandaşlar şifa deposu ıhlamura yönelmeye başladı. Samsun İlkadım’da uzun yıllar aktar işletmeciliği yapan Recai Doğanay, son günlerde ıhlamura olan ilginin yükseldiğini ifade etti. Doğanay, “Hava değişimlerinden, mevsim geçişlerinden dolayı ilgi yüksek ıhlamura. Henüz pastırma sıcaklarını yaşıyoruz, soğuk tam gelmedi ama kış kapıda. Kış aylarında her zaman gündemde oluyor ıhlamur.” dedi.
Karışımlar güç katıyor
Doğanay, ıhlamurun tek başına olduğu kadar karışımlarla da tüketildiğini hatırlatarak, “Zencefil, tarçın, karanfil ıhlamurla harmanlanıp içilebiliyor. Limon ve bal ile de tatlandırılabiliyor.” diye konuştu. Gribal enfeksiyonlar, astım, bronşit, soğuk algınlığı ve nefes darlığı gibi sorunlarda tercih edildiğini aktardı.
Demleme tercih ediliyor
Eskiden kaynatma yönteminin yaygın olduğunu belirten Doğanay, “Eskiler hep kaynatırdı, sobalar üzerinde günlerce dururmuş. Ama şimdi bizim usulümüz demleme. Kaynamış suyun içine atıp 15 dakika bekletiyoruz. Alüminyum ya da bakır kupalarda demleyenler bile var.” Diye konuştu.
Kaliteli ıhlamur nasıl anlaşılır?
Kaliteli ıhlamurun toplama zamanına dikkat çekerek, “Çiçeği tam açtığında toplamak gerekiyor. Öncesi veya sonrası faydasını azaltır. İyi ıhlamurun çiçeği bol olur, çok kırmızı ya da çok kara olmaz; çiçekli ve yapraklı olur.” ifadelerini kullandı.
Fiyatlar çeşitlere göre değişiyor
Ihlamurun fiyatlarının çeşit ve toplama zamanına göre değiştiğini dile getiren Doğanay,
“1200 lira kilosu, biraz geç toplananlar 1000 lira, çiçeği fazla olanlar 1500 lira. Üç çeşit ıhlamurumuz var.” dedi.











