İğneyle tek tek diziliyor, kilosu 1.400 TL'den satılıyor
Amasya'nın coğrafi işaret tescilli çiçek bamyasında hasat sezonu devam ediyor. Taşova'da binlerce ailenin geçim kaynaklarından biri olan bamya, kurutulduktan sonra kilosu 1.400 TL'ye kadar alıcı buluyor. Üreticiler, günün her saatinde alıcı bulabilen bamyayı 'sarı altın' olarak nitelendiriyor.
Amasya’nın Taşova ilçesinde yaz aylarının başlamasıyla birlikte bamya tarlalarında yoğun mesai başladı. Yaklaşık 4 ay boyunca her sabah erkenden toplanan küçük bamyalar, daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor.
Gün boyu tarlada çalışan kadınlar, akşam saatlerinde ise bamyaları dizmek için yeniden iş başına geçiyor. Emek isteyen üretim sürecinin sonunda kuruyan bamyalar, alıcılar tarafından üreticilerin kapısından dahi satın alınabiliyor.