İCRADAN BORÇULULARA DARBE!

İCRADAN BORÇULULARA DARBE!
İcralık olan vatandaşın hali, icra müdürlerinin insafında. İcra ihale ilanlarını hakkındaki yasa müdürlere ‘alakadarların menfaatlerine göre karar verin’ derken, Yargıtay'dan da ihalelerin yerel gazetelerde çıkmasına engel olmadığını gösteren örnek bir ka

İcra ihalesinin yurt çapında yayın yapan bir gazeteye verilmemesi nedeniyle fesih edilen ihaleye, Yargıtay 12. Dairesi'nden örnek bir karar çıktı. Kararda, ilanın ulusal çapta yayın yapan gazetelerden birinde yapılması gerektiği gerekçesi ile ihalenin feshinin doğru olmadığı ifadelerine yer verildi. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'ne icra ihalesinin feshi ve hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişi dinlenemeyeceği ve hükmün bozulması ile ilgili açılan davadan çıkan karara yine Yargıtay'dan bozma kararı çıktı.

MAHKEME İHALEYİ FESHETTİ

Bir icra satışının mahalli bir gazetede ilanına karar verilmesi nedeniyle, ihalenin feshinin gerçekleştiği davada, "İcra müdürlüğünce ilanın ulusal çapta yayımlanan gazetelerden biri yerine mahalli bir gazetede yapılmasına karar verilmesi doğru değildir" ifadelerine yer verilirken, mahkeme de ihalenin feshine karar verdi.

YARGITAY FESİH KARARINI BOZDU

Ancak Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'ne açılan 2011/12239 esas nolu "ihalenin feshi" davasından çıkan karar ise örnek teşkil etti. Karar özetinde, İcra müdürlüğünün kararının aksine, ilanın ulusal çapta yayın yapan gazetelerden birinde yapılması gerektiği gerekçesi ile ihalenin feshi doğru değildir" ifadelerine yer verilirken, dava kararında şu ifadeler yer aldı: "Dairemizin içtihatlarına uygun olarak verilmiş icra müdürlüğü kararının aksine, ilanın ulusal çapta yayın yapan gazetelerden birinde yapılması gerektiği gerekçesi ile ihalenin feshi doğru değildir."

BİK MÜDÜRÜ BAYRAKTAR DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

İcra ilanlarının yerel gazetelerde yer alması ile ilgili Basın İlan Kurumu Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ilanların alakadarların menfaatine en uygun şekliyle verilmesi gerektiğine dikkat çekmişti.  Bayraktar açıklamasında şunları söyledi: “İcra ve İflas Kanunu’nun 114. maddesinde konu tüm çıplaklığıyla ortaya konmuş. Bu maddeye göre, ‘İlanın şekli, artırmanın tarzı, yer ve günü ve gazete ile yapılıp yapılmayacağı, icra müdürlüğünce alakadarların menfaatlerine en muvafık geleni nazarı dikkate alınarak tayin olunur’ diyor. Düzenleme bu konuda icra müdürlüğüne geniş bir takdir hakkı vermiştir.”

YARGITAY'DAN EMSAL KARARLAR VAR

İcra müdürlüğünce bu takdir hakkının hukuka uygun ve tarafların menfaatleri gözetilerek kullanılması gerektiğini dile getiren Bayraktar, “Yargıtay emsal kararlarında da satışı yapılan malların her yöreden alıcı çıkabilecek otel, fabrika binası veya benzeri mallar olması durumunda yurt düzeyinde yayın yapan gazetelerde ilanın yayımlanması gerektiğini kabul etmektedir. İcra müdürlükleri mesken, arsa, işyeri gibi yerel alıcısı bulunan malların satışında yerel gazetelerde ilan yapılmak suretiyle satış yapılması hem alacaklının hem de borçlunun menfaatine olacaktır” diye konuştu.

ALAKADARLARIN MENFAATİ İBARESİ

Uygulamada icra müdürlüklerinin belirli fiyat üstüne çıkan gayrimenkulleri ulusal düzeyde yayın yapan gazetelere verdiğini söyleyen BİK Müdürü Bayraktar, “Kanun yetkiyi icra müdürlüklerine vermiş ama alakadarların menfaatine en uygun diye de eklemiş. İcra konusu olan bir malın ilanını yapma yetkisi icra müdürlüğünde. İster ilan eder ister etmez. İlanın alakadarlıların menfaatine en uygun denildiğinde en ekonomik şartlarda en çok alıcı anlayışı devreye giriyor. Bir il veya ilçedeki gayrimenkul, ülke genelinde her yöreden alıcıların gelmesine neden olur mu? Hiç sanmam. Bakın burada her iki tarafın menfaati cümlesi var. Alacaklı alacağını tahsil etmek için borçluyu icraya veriyor. İcrada alacaklının hakkının temin edilmesi için satışa çıkıyor ve bunu gerekli gördüğü hallerde gazete yoluyla ilan ediyor. Gazeteye verilen ilanın parası borçlunun durumu göz önüne alındığında ilk etapta alacaklı tarafından ödeniyor. Çünkü borçlu durumu olsa parasını ödeyip malının icraya düşmesine engel olacak. Alacaklı ilan parasını ödüyor ödemesine ama icra yoluyla satış yapılan malın gelirinden ilan parasını düşüyor. Yani ilan parasını yine borçlu ödüyor. Kişinin hem ekonomik nedenlerden dolayı arsası icra yoluyla düşük bir bedelle satılıyor hem de bu malın ilanının parası satıştan elde edilen gelirle yine kendi payından kesiliyor” şeklinde konuştu.

BORÇLU HİÇ DEĞİLSE İLAN SAFHASINDA DÜŞÜNÜLSÜN

Borçlunun hiç değilse ilan safhasında düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, açıklamasını şöyle tamamladı: “Elbette alacaklının da hakkını korumak lazım ancak burada icra müdürlükleri zaten zor durumda kalan borçluyu hiç değilse ilan safhasında daha fazla düşünmeli. İlanın ulusal gazetede çıkmasının maliyeti, yerel gazetede çıkmasının maliyenin neredeyse dört katı. Bu kadar parayı nasıl ödesin borçlu? Bir de malın satılamadığı düşünülürse bu ek maliyet anlamı taşıyor. Yani neresinden bakarsanız bakın borçlunun belindeki kambur büyüyor. Bu konuda yasa icra müdürlüklerine yetki vermiş vermesine de her yöreden katılımın sağlanamayacağı malların ilanının yerel gazetelerde yapılması faydalı olur.”

HABER MERKEZİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel