İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi: 'Hazine'den tek kuruş ödenmeyecek'
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Fon Koordinasyon Kurulu'nun çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek mağduriyetlerin devlet bütçesinden değil, haksız kazanç sağlayanlardan tahsil edilecek paralarla giderileceğini açıkladı.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, temaslarda bulunmak üzere gittiği memleketi Konya'da katıldığı Kontv canlı yayınında gündemdeki önemli başlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Görev felsefesini "önce insan, sonra nizam" anlayışı üzerine kurduklarını belirten Bakan Çiftçi; fon soruşturmasından organize suç örgütleriyle mücadeleye, okul saldırılarından göç yönetimine kadar birçok konuda önemli mesajlar verdi.
"Fon mağdurlarının parası Hazine'den değil, haksız kazanç sağlayanlardan ödenecek"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında oluşturulan Fon Koordinasyon Kurulu'nun çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Çiftçi, "Devletin hazinesinden, bütçeden kesinlikle bu konuyla ilgili herhangi bir para ödenmeyecek. Haksız kazanç sağlayanlardan elde edilen paralarla mağdur olan kişilerin paraları ödenmiş olacak. Fon mağduriyeti dediğimiz husus piyasaların tamamını değil, yüzde 5'lik sınırlı bir alanı ilgilendiriyor. Önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bununla ilgili bir yasa önerisi gelecek ve yol haritası netleşecek. Devletimiz hiçbir zaman vatandaşını mağdur etmedi, bundan sonra da etmeyecek" dedi.
"Terörsüz Türkiye sürecinde pazarlık ve taviz yok"
Terörsüz Türkiye sürecini büyük bir hassasiyetle takip ettiklerini dile getiren Bakan Çiftçi, "Burada bir pazarlık yok, terör örgütüne karşı verilmiş bir taviz de yok. Devletimizin ve Cumhurbaşkanımızın iradesiyle ülkemiz 50 yıllık terör belasının üstesinden gelmiş olacak. Sürecin en büyük başarısı, iki senedir hamdolsun hiçbir şehit haberi gelmemesi; annelerin ağlamaması, çocukların yetim kalmamasıdır" ifadelerini kullandı.
"Yurt dışına kaçan 736 suçluyu Türkiye'ye getirdik"
Yeni nesil suç örgütleri ve uyuşturucuyla mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü aktaran Çiftçi, "Eylül sonu itibarıyla 625 yeni nesil suç örgütüne yönelik 1741 operasyon gerçekleştirdik ve 8 bin 170 kişinin tutuklanmasını sağladık. Başları sıkıştığında yurt dışına kaçan suçlular için Bulgaristan, Gürcistan ve Yunanistan ile güvenlik diplomasisi yürüttük; önümüzdeki günlerde Almanya ve İtalya'ya da gideceğiz. Bu yılın ilk 9 ayında yurt dışına kaçan 736 kişinin iadesini sağladık. Hangi deliğe girerlerse girsinler, devletimizin kudret eli onları bulup Türk yargısı önüne çıkaracak. Uyuşturucuyla mücadelede ise bu yıl düzenlenen 42 bin 377 operasyonda 35 bin 819 kişi tutuklandı; 39 ton uyuşturucu madde ile 104 milyon sentetik uyuşturucu ele geçirildi" diy
Okul saldırılarına karşı 7 bakanlıktan ortak protokol ve "Şefkat Kalkanı"
Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Manisa ve İstanbul'da yaşanan okul saldırılarının yürekleri yaktığını belirten Çiftçi, sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığını ifade ederek 7 bakanlığın katılımıyla geniş kapsamlı bir protokol imzalandığını söyledi.
Okullarda 31 bin bahçe görevlisi ve bekçilerin yanı sıra devriyelerin görev yaptığını hatırlatan Çiftçi, "Bir çocuk babasının silahını kolaylıkla alıp çantasına koyarak okula getirebiliyorsa, burada ailelerimize de görev düşüyor. Silahları çocukların ulaşamayacağı kilitli yerlere koymalılar. Ayrıca geçmişteki 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesine benzer şekilde, çocuklardaki davranış değişikliklerini erkenden fark edip müdahale etmeyi amaçlayan 'Şefkat Kalkanı' projemizi de önümüzdeki günlerde yürürlüğe koyacağız" dedi.
"Ülkemizdeki Suriyeli sayısı 2,2 milyona düştü"
Göç politikasının insani, vicdani ve hukuki temellere dayandığını belirten Bakan Çiftçi, 2021 yılında 3,7 milyon olan Türkiye'deki geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının bugün itibarıyla 2,2 milyona gerilediğini açıkladı. Çiftçi, Suriye'deki 8 Aralık rejim değişikliğinin ardından güvenli ve gönüllü dönüşlerin 755 bine, 2016'dan bu yana yapılan toplam geri dönüşlerin ise 1,5 milyona ulaştığını sözlerine ekledi.