ERTAN SAĞLAM

ERTAN SAĞLAM

İç Turizm

İç Turizm

Değerli okurlarım, özellikle Çarşamba, Ayvacık ve Salıpazarı ilçelerimizin tarihi zenginliklerini bileniniz var mıdır desem bir çoğunuz bilemez. Belki de bir haberdir. Özellikle Ayvacık ve Salıpazarı ilçelerimiz doğa manzarası ve tarihi mekanları ile mükemmelliğin ötesindedir. Çevremizde hiç kimsenin bundan haberi bile yoktur. İsterseniz etrafınıza bir sorun bu konuları kimse bilmez. Dışarıdan bir turist gelse beni memleketinizin tarihi yerlerini gezdirin derse ne yaparsınız? Çünkü bilmediğiniz için gezdiremezsiniz ama Salıpazarı, Ayvacık gerçekten tarih kokan ilçelerimizdir. Bunu yerel yönetilenler bile başaramamıştır ki siz ne bilesiniz. Gittiğim her bölgede uzun soluklu araştırmalar yapıyorum. Ben daha düne kadar anlamış değilim. Ayvacık Roma II. Justin dönemini yaşamış antik bir kentimiz. Salıpazarı, antik kral mezarları, Garpu Kalesi ve diğer zamanlara ait kalıntılarla tarihi zenginliklerle dolu ilçemizdir. Peki bunların reklamını, tanıtımını kimler yapacak? Yerel yönetimler. Ben bunları anlattığımda sadece dinlemede kalıyorlar. Ama icraat yok değerli dostlar. Kendi bölgesine yabancı olan insanlar topluluğuyuz. Her şeye çare bulanlar bu konulara Fransızlar.

Buram buram tarih kokan ilçelere bir geziye var mısınız? Hafta sonlarınızı evde pide yiyerek değil de doğaya tarihi noktalara gezi yaparak gitmeye var mısınız? Çarşamba’da 60-70’li yaşlara sorun. Belki bu ilçelere gitmeyenler bile var.

Değerli dostlar bölgemiz gerçekten zengin tarihi bölgeleri var. Örneğin Terme ilçemizde Amazon kadınlarının yaşadığı Gölyazı Beldesi ve Simenit Gölü mevcut. Ben bunları hep gün yüzüne çıkan yerler diyorum. Bunların Yunan mitolojisi olduğunu söyleyen akıl sapması insanlarda var. Bunlar belgeli olmasına rağmen hala inanmayan insanlarımız mevcuttur.

Değerli okurlarım insan kendini bilmezse, kendi bölgesine yabancı ise o kendini tarif edemez. Hani derler ya ‘Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?’ diye. Evet çok gezen daha iyi bilir diyorum. Evliya Çelebi’nin eserleri hala gündeminde olup asırlarca tarihi anlatır ve anlatacaklar.

Ben bir çok dostuma bu öneriyi söyledim. Haydi sizlere tarihi bölgeleri gezdireyim diyorum. Kimseden ses soluk yok. İnsanlar doğadan uzak, kendinden uzak bir hayat sürmektedirler. Günü birlik yaşamaktadırlar. Çarşamba’mız, Salıpazarı’mız ve Ayvacık’ımız gezilmesi, görülmesi gerekene ilçelerimizdir. Buram buram tarih kokan yerlerimizdir. Yerel idarecilerimizin bu konularda rehberler idareciliğinde gezi turları düzenlemesi bölge tanıtımını yapmalılardır ama maalesef hepsi de bu konularda bir haberdir. Bölge kültürünün ve turizmin gelişmesi için iç ve dış turist sayısının artması için bu çalışmalar şarttır. Ekonomik bazdan da bu konunun getirisi olduğu hatırlatırım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ERTAN SAĞLAM Arşivi
SON YAZILAR