'Halklarımız arasında kadim gönül bağı ve ortak hissiyat var'
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, NSosyal'den yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaleme aldığı ve Asya'nın iki ucundan dünyaya ortak vicdan çağrısı yaptığı makalesinin, Japonya'nın önemli gazetelerinden Nikkei Shimbun'da Japonca ve İngilizce olarak yayımlandığını bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Erdoğan'ın ayrıca, küresel krizler karşısında Türkiye-Japonya işbirliğinin insanlık için yapıcı çözümler üretebileceğine dikkati çektiğini, insani diplomasinin önemine işaret ederek TİKA ile JICA'nın ortak projelerini örnek gösterdiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaleme aldığı makale, İletişim Başkanlığının internet sitesinde de paylaşıldı.
Erdoğan, makalesinde, Türkiye ile Japonya'yı birbirine bağlayan gönül köprüsünün resmi belgelerden daha güçlü, tarihten ve insanlık vicdanından beslenen bir köprü olduğunu ifade etti.
Bu dostluk köprüsünün temellerinin tarihin içinden süzülüp gelen ve insanların kalplerine dokunan hatıralarla şekillendiğini belirten Erdoğan, 1890'da Ertuğrul Fırkateyni'nin Kushimoto açıklarında yaşadığı elim kazanın bu bağın sembollerinden biri olduğunu, o gün Japon halkının sergilediği şefkat ve ihsanın Türk insanının hafızasında derin yer edindiğini, iki ülkenin münasebetlerini insani temele oturttuğunu anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Japonya'nın dostluğu geçmişin güzel bir hatırasından fazlası olarak bugünün buhranlarını aşmak için de büyük bir imkan olduğunu, uluslararası sistemin sarsıldığı, güvenin zedelendiği bir devirde iki ülkenin birlikte hareket etmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Erdoğan, "Geldiğimiz bu noktada Gazze'deki zulme karşı dünya olarak da aynı dayanışmayı göstermek hem tarihi mesuliyetimizin hem de insanlık vakarının gereğidir. Dayanışmanın somut adımlara dönüşmesi, barışın, adaletin ve vicdanın güçlenmesine zemin hazırlayacaktır. Çünkü dünya ancak ortak irade ve çabalar sayesinde daha adil, daha güvenli ve daha insani bir geleceğe kavuşabilir." ifadelerini kullandı.