Gripten Korunmanın En Etkin Yolu
Mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre ise bu hastalıklardan korunmada en büyük rolü doğru ve dengeli beslenmek oynuyor
Doğru besinlerle gribe “Dur” demenin mümkün olduğunu uzmanlar, vücutta çinkonun eksik olmasının hastalık oluşumunu hızlandırdığını belirtiyor. Vücudun gerekli çinko ihtiyacının karşılanması için kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerden yararlanılabileceğine değinerek, “Vücutta çinko eksikliği; fiziksel, nörolojik ve psikolojik gelişmeyi yavaşlatabilir ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlarla mücadelenizi zayıflatabilir. Bunun için vücuda çinko takviyesi yaparak bu durumu tersine çevirebilirsiniz. En iyi çinko kaynakları; kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir. Yine fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerden de destek alabilirsiniz” şeklinde önerilerde bulundular.
Soğuk alınlığı ve gripten korunmak, vücudun direncini artırmaya yardımcı olan bitki çaylarına gereken önemin verilmesine değinen uzmanlar, “Özellikle kuşburnu, ıhlamur, ahududu, böğürtlen, antioksidan yönünden zengin olduğu için bu dönemde tercih edilebilir. Limonla zenginleştirerek, kendinize doğal bitki çayları karıştırabilirsiniz” şeklinde uyarılarda bulundular.
HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN