Saman işçilerinin ekmek mücadelesi
Türkiye'nin önemli tahıl merkezlerinden Diyarbakır ve Batman'da, kamyonlara saman yükleyen işçiler, sıcak hava ve toza karşı ekmek mücadelesi veriyor.
Batman
Batman'da samanı torbalara dolduran işçilerden Mahfuz Yavuz, yaklaşık 10 yıldır saman işçisi olarak çalıştığını söyledi.
Sıcaklıktan etkilenmemek için günün serin saatlerinde çalıştıklarını anlatan Yavuz, şöyle dedi:
“Gündüz çok sıcak olduğu için çalışamıyoruz. Samanı torbalara doldurma ile kamyona yükleme yaklaşık 6 saat sürüyor. Gece serin oluyor. Gündüze göre gece çalışmak daha iyi. İşimiz çok zor, herkes bu işi yapamıyor.”
Ferit Yavuz da 10 kişiden oluşan ekiplerinin 8'inin çuvallara saman doldurduğunu, 2'sinin de çuvalların ağızını bağladığını belirtti.
Ekiplerinin günlük yaklaşık 750 çuvala saman doldurduğunu aktaran Yavuz, “Doldurduğumuz çuvalları daha sonra tırlara yüklüyoruz. Yüklediğimiz tırları da Karadeniz Bölgesi'ne gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.