Saman işçilerinin ekmek mücadelesi
Türkiye'nin önemli tahıl merkezlerinden Diyarbakır ve Batman'da, kamyonlara saman yükleyen işçiler, sıcak hava ve toza karşı ekmek mücadelesi veriyor.
Diyarbakır ve Batman'da hasat edilen buğday ve arpanın ardından hayvan yemi olarak kullanılan samanlar başta Doğu Anadolu ve Karadeniz olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerindeki illere gönderiliyor.
Müşterinin tercihine göre eski yöntemle yaba kullanılarak ya da makineyle preslenmiş samanları torbalara yerleştiren işçiler, bu torbaları, taşınması sırasında kamyonun dengesini bozmayacak şekilde bir duvar ustası gibi dizerek, kalın iplerle sıkıca bağlıyor.
Siparişlere göre çalışma zamanı değişen işçiler, sıcaklıktan etkilenmemek için günün serin saatlerini seçiyor. İşçiler siparişlerin yoğun olması durumunda ise sabahtan akşama kadar çalışmak zorunda kalıyor.