Fındıkta Verimi Artıran Sır: Güneş, Doğru Budama ve Temiz Ocaklar
Türkiye'nin fındık üretiminde bu yıl birinci sırada yer alan Samsun'da, Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticilere yönelik eğitimlere hız verdi.
Dip Sürgünleri: “Fındık Yerine Odun Beslemeyin”
Budamanın üç aşamada yapıldığını hatırlatan Ayar, özellikle dip sürgünü temizliğinin önemine dikkat çekti: “Dip sürgünleri genç olduğu için suyu ve besini ana dallardan daha fazla çeker. Biz fındık verecek dalı güçlendireceğimize işe yaramayacak odunu beslemiş oluruz. Ayrıca külleme ve bazı zararlılar genelde dip sürgünlerinden başlar. Bu nedenle kışa girmeden, hatta gübrelemeden önce mutlaka temizlenmelidir.”
Dip sürgünlerinin yüksekten kesilmemesi gerektiğini söyleyen Ayar, kesimin toprağın bir miktar altından yapılmasının ileride sorunları önlediğini de vurguladı.