Fındıkta erken hasat alarmı: Üreticilere 'acele etmeyin' uyarısı
Karadeniz'de fındık hasadı öncesi üreticilere erken toplama uyarısı yapıldı. Uzmanlar, olgunlaşmadan yapılan hasadın rekolte, randıman ve gelir kaybına yol açabileceğini belirtti.
Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasadı için geri sayım sürerken, üreticilere ürünün tam olgunlaşmadan toplanmaması yönünde uyarı geldi. Bahçelerde hazırlıklarını sürdüren üreticilerin resmi hasat tarihlerini beklemesi gerektiği belirtilirken, erken hasadın kalite ve verim kaybına neden olabileceği ifade edildi.
Erken hasat fındığın değerini düşürebilir
Karadeniz’de sahil kesimlerinde fındık sezonunun başlamasına kısa süre kala bahçe temizliği ve hasat hazırlıkları büyük ölçüde tamamlandı. Üreticiler resmi hasat tarihlerini beklerken, yetkililer ürünün olgunlaşmadan toplanmasının randıman ve kilogram kaybına neden olabileceğine dikkat çekti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, erken hasadın üreticinin emeğini ve kazancını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Soydan, üreticilerin bahçe bakım çalışmalarını tamamladığını ifade ederek, hasat için açıklanacak resmi tarihlerin beklenmesi gerektiğini söyledi.
"Bir yıl fındığı bekliyoruz, fındığın tam olgunlaşmasını beklememiz lazım"
Soydan, "Bir yıl fındığı bekliyoruz, fındığın tam olgunlaşmasını beklememiz lazım. İlgili komisyon tarafından bahçelerde inceleme yapılarak toplama tarihleri belirlenecek ve önümüzdeki günlerde açıklanacak. Erken toplanan fındıklarda randıman ve kilo kaybı yaşanabiliyor. Bu nedenle üreticilerimizin acele etmeden hasatlarını yapması gerekiyor" dedi.
Zamanında hasat işçilik maliyetini de azaltıyor
Fındığın zamanında toplanmasının yalnızca kalite açısından değil, işçilik açısından da üreticiye avantaj sağladığını belirten Soydan, olgunlaşan ürünün doğal olarak yere dökülmesiyle toplama işleminin kolaylaştığını ifade etti.
Soydan, "Zamanında toplanan fındık yere döküleceği için işçilik olarak daha kolay olacak ve daha az yevmiye gidecek. Erken hasat ise hem ürün kaybına hem de daha fazla işçilik maliyetine neden olabiliyor" diye konuştu.
Hasat tarihleri bölgelere göre açıklanacak
Fındığın olgunlaşma sürecinin bahçenin bulunduğu rakım, güneş alma durumu ve vadi yapısına göre değişiklik gösterdiğini aktaran Soydan, bu nedenle hasat tarihlerinin sahil, orta ve yüksek kesimler için ayrı ayrı belirlendiğini kaydetti.
Üreticilerin açıklanacak resmi hasat tarihlerini takip etmesi gerektiğini belirten Soydan, "Üreticilerimiz bu tarihlere ya da fındığın olgunlaşma durumuna göre hasatlarını yapsınlar. Bir yıl boyunca ciddi maliyetlerimiz oldu. En azından bu maliyetleri karşılayabilmek ve ürün kaybı yaşamamak için erken hasattan kaçınılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.