Fındık kabuğu aromalı Abacıbükü ekmeği

Giresun'da dededen toruna miras kalan fırıncılık mesleğini sürdüren Burhan Paylan (60), meşhur Abacıbükü Ekmeği'nin sırrının yalnızca ekşi mayada değil, ekmeğin pişirildiği özel taş fırında saklı olduğunu söyledi.

Karadeniz’de tek içten yanmalı taş fırın ustası olduğunu belirten Paylan, ekmeğin lezzetini artıran incelikleri paylaştı.Aksu Mahallesi’ndeki Abacıbükü Fırını’nda üçüncü kuşak olarak mesleğini sürdüren Paylan, dedesinden devraldığı taş fırını hâlâ kullandıklarını anlattı.
“Son dönemde herkes ekşi mayanın peşine düştü ama bu işin asıl sırrı taş fırında. Bizim fırın Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Taşları bile sırtımızda Uzuncakum’dan getirilmiş. Ustalıkla inşa edilen bu fırın, içten yanmalı olmasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Burada derece ölçmek yok, tamamen tecrübe ve ustalık işi.”

Ekmeğe fındık kabuğu aroması

Paylan, ekmeğe farklı bir tat katmak için fırında odun yerine fındık kabuğu kullandıklarını da anlattı:
“Giresun’un kalite fındık kabuğunu yakıyoruz. Hem daha yüksek ısı sağlıyor hem de aromasını ekmeğe katıyor. Bu yüzden Abacıbükü Ekmeği sadece ekşi mayadan değil, taşın ısısından ve fındık kabuğunun kokusundan da lezzet alıyor.”

“Tescilini yaptırdık, kültürümüzü koruyoruz”

Dördüncü kuşak olarak mesleği sürdüren Ercan Paylan ise ekmeğin kültürel değerine dikkat çekti:
“Abacıbükü ekmeğinin tescilini yaptırıp patentini aldık. Çünkü bu sadece bir ekmek değil, Giresun’a özgü bir kültür. Kullanılan ekşi mayanın bile en az 100 yıllık bir geçmişi var. Biz bu geleneği yaşatmaya kararlıyız.”

Böylece Abacıbükü Ekmeği, yalnızca bir lezzet değil, Giresun’un kültürel mirası olarak nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme