Filistin'in kontrolündeki bölgelerde yayılmacı politika hızlandı
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından yayımlanan rapora göre İsrail, Batı Şeria'da Filistin yönetiminin yetki alanında bulunan 'A' ve 'B' bölgelerindeki kolonyal yerleşim faaliyetlerini genişleterek 100 bin dönümün üzerinde araziyi gasbetti.
İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da sürdürdüğü yayılmacı politikalar, Filistin yönetiminin kontrolündeki bölgeleri de kapsayacak şekilde genişliyor. Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Toprakları Savunma ve Yerleşim Faaliyetleriyle Mücadele Ulusal Bürosu'nun yayımladığı haftalık rapor, ekim ayında İsrail'de yapılması planlanan seçimler öncesinde kolonyal yerleşim faaliyetlerinin benzeri görülmemiş bir hız kazandığını ortaya koydu.
Oslo Anlaşması fiilen baltalanıyor
Raporda, Batı Şeria'da beklenmedik gelişmelerin yaşandığına dikkat çekilerek, İsrail hükümetinin 1995'te imzalanan İkinci Oslo Anlaşması'nı aşama aşama geçersiz kılmaya çalıştığı ifade edildi. İsrail'in yıllardır "C" bölgesindeki Filistin varlığını en aza indirme stratejisi güttüğü hatırlatılırken, son dönemde Filistin yönetiminin "A" ve "B" bölgelerindeki yetkilerini de sistematik olarak hedef aldığı ve elinden almaya çalıştığı kaydedildi.
100 bin dönümün üzerinde arazi gasbedildi
İsrail makamlarının özellikle idaresi ve güvenliği tamamen Filistin'e ait olan "A" bölgesindeki arazilere el koymak için çıkardığı askeri emirlerde ciddi bir artış yaşandığı belirtilen açıklamada, sahadaki çarpıcı rakamlara yer verildi. Son 2,5 yıllık süreçte, Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin "B" bölgesinde 26 yasa dışı yerleşim ve hayvancılık temelli çiftlik kurduğu; "A" ve "B" bölgelerinde toplamda 100 bin dönümün üzerindeki araziye fiilen el koyduğu vurgulandı.
Batı Şeria'daki statüko: A, B ve C bölgeleri
Filistin yönetimi ile İsrail arasında 1995'te imzalanan İkinci Oslo Anlaşması kapsamında Batı Şeria üç ana bölgeye ayrılmıştı. Anlaşmaya göre sahadaki yönetim paylaşımı şu şekilde:
A Bölgesi: Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 18'ini oluşturuyor. Hem idari yönetim hem de güvenlik kontrolü tamamen Filistin yönetimine ait.
B Bölgesi: Yaklaşık yüzde 22'lik bir alanı kapsıyor. İdari kontrolü Filistin yönetiminde, güvenlik kontrolü ise İsrail'in elinde bulunuyor.
C Bölgesi: Yüzde 60'tan fazla bir alanı kaplıyor. Bu bölgenin hem idari hem de güvenlik kontrolü tamamen İsrail'e devredilmiş durumda.