Felçi hastalara Bakanlıktan müjde!...

Türkiye genelinde felçli hastalara yönelik Sağlık Bakanlığı'na bağlı 2'si İstanbul'da olmak üzere toplam 10 fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi bulunuyor

 

FELÇLİ HASTALARIN DOĞU'DA REHABİLİTASYON ALABİLECEĞİ BİR YER YOK
Sağlık Bakanlığı, özürlülük veya engellilik durumunu, fizyolojik, anatomik ve çevresel kısıtlamaların elverdiği ölçüde azaltmaya, mümkünse ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulamalarını içeren tıbbi rehabilitasyon hizmetlerinde yeni bir dönem başlatıyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, Türkiye'de rehabilitasyon hizmetleri için Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 4 bin 271, üniversite hastanelerinde bin 64, özelde ise 278 yatak olduğunu söyledi. Koç, "Bu yatakların bir kısmı fizik tedavi amaçlı kullanılmakta. Rehabilitasyon denilen daha ileri boyutta tedavi için ayrılan yatak sayısı ise daha az" dedi. Koç, dal hastanesi adı altında ise bin 400 yatak kapasiteli toplam 10 adet Sağlık Bakanlığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunduğunu aktardı. Bu hastanelerin, Ankara, Bolu, Bursa, Giresun, İstanbul, Kastamonu, Kütahya, Kahramanmaraş ve Samsun'da bulunduğunu kaydeden Koç, "Bir kişi Hakkari'de trafik kazası geçirdi veya yüksekten düştü, felç kaldı. Bu kişinin akut dönemde rehabilitasyon hizmeti alması gerekiyor. Bu dağılıma bakıldığında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hiçbir yerde rehabilitasyon hizmeti alamaz. Bu hastalar mutlaka İstanbul, Ankara, Giresun ya da Samsun'a gidecek" dedi.
HASTALARA YENİ YAŞAMLARINA UYUM EĞİTİMİ
Hastaların yeni yaşamlarına uyum eğitiminin de son derece önemli olduğunu dile getiren Koç, sözlerine devam etti: "Tekerlekli sandalyeye mahkum kişi için caddedeki kaldırım, bulunduğu evin asansörünün olup olmaması, evin içindeki kapı eşiğinden, tuvaletindeki klozetine kadar tüm yaşam alanları önemli. Mesleki rehabilitasyon gerekiyor, eğitim boyutu gerekiyor. Bunun için yapacağımız çalışmalarda kişinin yeni hayatında uyum eğitimlerinin verilmesi, kişinin yaşamış olduğu ortamın sosyal hizmet uzmanı tarafından değerlendirilmesi, iş-uğraş terapisti tarafından değerlendirilmesi ve ilgili kurumlarla gerekli koordinasyonların sağlanması çok önemli."
YAPIMI PLANLANAN REHABİLİTASYON HASTANELERİ
Sağlık Bakanlığı'nın yapımını planladığı toplam 4 bin 550 yataklı rehabilitasyon hastaneleri Adana, Afyon, Ankara (2 tane), Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul (5 tane), İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van'da bulunuyor.
WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme