Evini yıkmadı, yürüttü
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan Hasan Karateke, orman sınırına yapıldığı gerekçesiyle hakkında yıkım kararı verilen evini yıkmak yerine tarihi bir çözümle kurtardı.
Karateke, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinde gemileri karadan yürütmesinden ilham alarak, 30 tonluk evini ray sistemi kurarak 150 metre ileriye, tapulu arazisine taşıdı. Bu sıra dışı yöntemle hem evini kurtardı hem de ciddi bir maliyetten tasarruf etti.
Yıkım Kararı Yerine Raylı Sistem
Gazipaşa’nın Kızılgüney Mahallesi’nde yaklaşık 7 yıl önce yaptırdığı evin, orman sınırları içinde kaldığı gerekçesiyle yıkım kararı alındığını belirten Hasan Karateke, farklı bir yol denemeye karar verdi. Uzun bir planlama sürecinin ardından 150 metre uzunluğunda ray hattı döşendi, evin altı güçlendirildi ve taşıma işlemi iş makineleri yardımıyla gerçekleştirildi.
Üç gün süren titiz çalışmanın sonunda ev yeni yerine sağlam bir şekilde taşındı. Karateke, “Altına demir raylar koyduk, elektrik direkleriyle destekledik. Direkler kırıldı, ipler koptu ama yılmadık. Şimdi evimiz yeni yerinde, sapasağlam” dedi.
1,5 Milyon TL Yerine 250 Bin TL’ye Kurtardı
Karateke, evin yıkılması halinde yeniden yapım maliyetinin 1,5 milyon TL’yi bulacağını söyledi. Ancak raylı sistemle taşımayı sadece 250 bin TL’ye mal ettiklerini vurguladı:
“Biz bu evi 250 bin TL’ye taşıdık. Hem büyük bir zarardan döndük, hem de çevreye zarar vermedik. Tapulu arazimize taşıdık. Sosyal medyada olumsuz yorumlar da geldi ama kimsenin hakkına girmedik. Bence biz kârdayız.”
Taşıma işlemi kolay olmadı. Karateke, sürecin zorluklarını şu sözlerle anlattı:
“Yüksek sıcaklıklar ve eşek arıları bizi çok zorladı. Kepçenin içine yuva yapmışlar, biri kulağımı, biri de parmağımı soktu. Ama yılmadık. Her adımı planlı ilerlettik.”
“Bu İş Bir Yıllık Hazırlığın Sonucu”
Bir yıllık planlama ve hazırlıkla bu başarıya ulaştıklarını belirten Karateke, özellikle kaynak ustası Musa İnci ve kuzeni Caner’e teşekkür etti.
“Bu bir ekip işiydi. Musa ustamız platformu kurdu, Caner her an yanımdaydı. Onların emeği olmasaydı bu iş olmazdı.”
“Sadece Ben Değilim”
Karateke, yaşadığı sorunun yalnızca kendisine ait olmadığını, bölgede yüzlerce ailenin benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi:
“Babam 1960’tan beri bu arazileri ekiyor. Tarım yapılan bu alanlar bugün ‘orman’ ilan ediliyor. Eski kayıt hataları yüzünden insanlar mağdur. Yetkililerden çözüm ve adil bir düzenleme bekliyoruz.”
Yeni Hayata Doğru
Evini başarıyla yeni yerine taşıyan Karateke ve ailesi, şimdi ise yeni düzenleme çalışmalarına başladı:
“Demir aksamları, bahçe kapısını söktük. Şimdi yerleştiriyoruz. En zor kısmı atlattık. Birkaç haftaya kadar her şey yerli yerinde olacak.”
Bakmadan Geçme