Et ve sütte zehirlenme tehdidi
Et ve süt ürünlerinin yaz aylarının da gelmesiyle birlikte daha çabuk bozulacağı ve bakteri üremesi nedeniyle toplu zehirlenmelere neden olabileceğine dikkat çekildi.
Yaz aylarında gıdalarda sıcak havanın etkisiyle bozulmaların sık oluşması ve uygunsuz şartlarda kurallara uyulmadan yapılan satışlar konusunda vatandaşlar İl Tarım Müdürlüğü'nce uyarıldı.
İl Tarım Müdürü Kadir Güven, her türlü et ve süt ile süt ve süt ürünlerinin risk grupları açısından en riskli ürünler gurubuna girdiğini söyledi. Çeşitli bakterilerin ürün guruplarında uygun sıcaklık ortamlarında hızla çoğaldığını ve insan sağlığını bozduğunu ayrıca toplu olarak zehirlenmelere sebep olabileceğini ifade eden Güven, "Yaz mevsiminin gelmesi nedeniyle hava sıcaklıklarının artması, bu ürünlerde oluşacak bakteri üretimini hızlandıracaktır. Satın alınacak ürünler mutlaka orijinal ambalajında olmalıdır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim izini veya kayıt onayı numarası alınmış olmasına dikkat edilmelidir. Son tüketim tarihi kontrol edilmeli, ürün etiketinde belirtildiği şekilde muhafaza edilmelidir. Ürün ambalajları hava almamış, yırtılmamış olmalıdır. Doldurulmuş et ürünlerinin çözünmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Kap içinde satılan etin kenarlarında veya üzerinde kan toplanmış ise bu kırmızı etin satın alınmaması gerekmektedir. Etlerin kendisine özgü kokuları vardır. Bu koku dışında farklı bir ilaç, gübre kokusu veya daha farklı koku algılanırsa bu et alınmamalıdır" dedi
Hiçbir şekilde orijinal ambalajsız, açıkta satılan et ve et ürünlerini özellikle açık, parçalanmış, tavuğun satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Güven, açık olarak satılan ürünlerin nerede ne zaman ve hangi şartlarda üretildiklerinin belli olmadığından risk oluşturacağına dikkat çekti. (İHA)