ESM, Su Politikalarını protesto etti
Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şube üyeleri yaptıkları eylemle, hükümetin su politikalarına tepki gösterdi
DSİ 7. Bölge Müdürlüğü önünde yapılan eylemde sendika üyeleri adına açıklama yapan ESM Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, DSİ'nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlandığını ve teşkilat ile görevlerinin de kanun hükmünde kararname ile değiştirilmek istendiğini ileri sürdü.
DSİ Genel Müdürlüğü'nün yarım asırdır görevlerini başarı ile yürüttüğünü ifade eden Erdoğan, "Görevini başarı ile yürüten Türkiye'deki tek uzman kuruluştur. 12 Haziran seçimleri sonrası yeni hükümet bazı bakanlıkları yeniden yapılandırdı. DSİ Genel Müdürlüğü de bu yapılanmada yeni bir bakanlığa bağlanmıştır. Bu kapsamda en çok bakanlık değiştiren DSİ Genel Müdürlüğü olmuştur. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve son olarak da, yeni oluşturulan
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlanmıştır. 6200 sayılı yasa ile kurulan DSİ Genel Müdürlüğü, teşkilat ve görevleri de, kanun hükmünde kararname ile değiştirilmek istenmektedir" dedi.
DSİ'nin içme suyu barajlarını belediyelere, sulama barajlarını ve göletlerini sulama birliklerine, HES projelerini özel şirketlere devrettiğini söyleyen Erdoğan, "Son olarak Su Yapıları Kontrol Yönetmeliği ile kontrol işlerini de özel şirketleri yetkilendirerek özelleştirme kapsamına almıştır. Bunun sonucunda, suyun kullanım hakkı kamunun denetiminden çıkmıştır. Oysa suyun kullanım hakkı kamunun denetiminde olmalıdır. Herkesin bildiğini bir daha tekrarlarsak, su haktır satılamaz" diye konuştu.
İHA