Erzincan'da peynirler yüzyıllık buz mağaralarında saklanıyor
Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Ayranpınar köyünde vatandaşlar, peynirlerini yüzyıllardır doğal soğuk hava deposu olarak kullandıkları buz mağaralarında muhafaza ediyor. Mağaralarda 20 tondan fazla peynirin saklandığı belirtiliyor.
Erzincan’a yaklaşık 61 kilometre uzaklıktaki Ayranpınar köyünde bulunan buz mağaraları, geçmişten günümüze peynirlerin doğal yöntemlerle muhafaza edilmesinde kullanılıyor. Köylüler, mayıs ayında hazırladıkları peynirleri çuvallara koyarak mağaralara getiriyor ve doğal serinlik sayesinde ekim ayına kadar saklıyor.
Peynirler doğal soğukta korunuyor
Köylüler tarafından mayıs ayında hazırlanan peynirler, çuvallara konularak buz mağaralarına taşınıyor. Mağaranın doğal serinliği, peynirlerin aylar boyunca bozulmadan muhafaza edilmesini sağlıyor.
Çevre köylerden de peynir getirilen mağaralarda 20 tondan fazla ürünün saklandığı ifade ediliyor.
Geçmişte peynirler katırlarla taşınıyordu
Buz mağaralarının yüzyıllardır kullanıldığını belirten köylüler, geçmişte ulaşım imkanlarının sınırlı olması nedeniyle peynirlerin mağaralara katırlarla taşındığını anlattı.
Doğal ortamda bekletilen peynirlerin kendine özgü bir lezzet kazandığını belirten köylüler, ürünleri özellikle kış aylarında tüketiyor.
Köy buluşmalarının da adresiydi
Buz mağaralarının geçmişte yalnızca peynir muhafaza etmek amacıyla kullanılmadığı, çevre köylerden gelen vatandaşların buluştuğu ve köy ürünlerinin satışının yapıldığı önemli bir nokta olduğu aktarıldı.
Günümüzde de geleneksel kullanımını sürdüren buz mağaraları, doğal yapısıyla yöredeki peynir üretimi ve saklama kültürünün önemli parçalarından biri olmayı sürdürüyor.
