- Haberler
- Samsun Haber
- Engelli istihdamında 'yeni düzenlemelere' ihtiyaç var
Engelli istihdamında 'yeni düzenlemelere' ihtiyaç var
Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Halis Candal, engelli istihdamında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, farklı engel gruplarını kapsayan yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Halis Candal, engelli bireylerin istihdamında yaşanan sorunların giderek arttığını belirtti. Özellikle engelli raporları ve işe alım süreçlerinde yaşanan uygulamaların bazı engel gruplarını dezavantajlı hale getirdiğini ifade eden Candal, yeni kriterlerin hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.
“Bazı engel grupları iş bulmakta zorlanıyor”
Engelli çalıştırma yükümlülüğü bulunan iş yerlerinde son dönemde ciddi sorunlar yaşandığını belirten Başkan Candal, "İstihdam konusunda son zamanlarda çok büyük sıkıntılarımız var. Özellikle raporlar konusunda çok fazla sıkıntı yaşıyoruz. İş yerlerinin 100 kişide 3 tane engelli birey çalıştırmaları gerekiyor. Ama son zamanlarda şöyle bir sistem oldu. Görme, işitme ve ortopedik engellilerimizin yanından kronik engellilerimiz de var. Yüzde 40 raporu olan herkes engelli sayılıyor. Bu yüzden işverenler istihdamda genelde kronik engellilere öncelik veriyor. Onları daha fazla işe alıyorlar. Bu durumda ampute, görme engelli, kollarında problem olan insanlarımız artık iş sahibi olamıyorlar" dedi.
Düzenleme talebi
Mevcut uygulamanın farklı engel grupları arasında fırsat eşitsizliğine yol açtığını savunan Candal, "Devletimizin, hükümetimizin buna bir kriter getirmesi lazım. Örneğin 100 kişide 3 kişi çalışacaksa bunun bir tanesi kronik, bir tanesi görme engelli, bir tanesi de ampute (ortopedik engelli) olması gerekiyor. Bu şekilde düzenlemeler getirilmesi lazım. Bundan dolayı çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz" diye konuştu.
“Henüz sonuç alınamadı”
Sorunun çözümü için çeşitli girişimlerde bulunulduğunu belirten Candal, "Derneğimizin genel merkezi tarafından hem meclis nezdinde başvurular yapılıyor hem de ilgili bakanlar ve milletvekilleriyle görüşmeler gerçekleştiriliyor. Biz de yerelde konuyu sürekli gündeme taşıyoruz. Valilerimiz ve belediye başkanlarımızla görüşerek sesimizi üst makamlara duyurmaya çalışıyoruz. Ancak şu ana kadar somut bir sonuç elde edilemedi. Bu durum bizim için ciddi bir sorun oluşturuyor. Bir an önce kalıcı bir çözüm üretilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.