Ekmek Esmerleşti, gramı düştü

Kepek Oranı Arttırılan ve tuz oranı düşürülerek gramajı da 300'den 250'ye düşen ekmekle ilgili Çarşamba Fırıncılar Odası Başkanı Esat Akkaya ile açıklamalarda bulundu. Bu arada Ekmeğe zam gelmedi ama 300 gram ekmekler 250 gramdan satılmaya başladı

 

Kepek Oranı Arttırılan ve tuz oranı düşürülerek gramajı da 300’den 250’ye düşen ekmekle ilgili Çarşamba Fırıncılar Odası Başkanı Esat Akkaya ile açıklamalarda bulundu. Bu arada Ekmeğe zam gelmedi ama 300 gram ekmekler 250 gramdan satılmaya başladı

ekmek-esmerlesti,-grami-dustu-(icerik1).jpg

Sağlık Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda ekmeğin daha sağlık koşullarda üretilmesi öngören yasa teklifi göre Tarım ve Köy İşleri bakanlığının aldığı karar doğrultusunda ekmekte kullanılan un tuz ve gramajda değişme olmuştu. Alınan karar doğrultusunda 300 gram olan ekmek 250 grama düşmüş, kullanılan un ise daha kepekli olan un tipine geçilmişti.

ekmek-esmerlesti,-grami-dustu-(icerik).jpg

Yapılan bu değişiklikler alakalı Fırıncılar Odası başkanı Esat Akkaya ile konu hakkında bilgi aldık.  Başkan Akkaya yaptığı açıklamasında, “Daha öncesinde tarım bakanlığının verdiği yetki gereği 300 gramdan aşağıya ekmek üretilmiyordu. Şimdi yine tarım bakanlığının aldığı karar gereği 250 gramdan aşağı ekmek üretilmeyecek. Burada temel amaç hem ekmek tüketimini azaltmak hem de fazla kalan ekmeklerin müsrifliklerini engellemeyi amaçlıyordu. Bence alınan bu karar olumlu bir karardır bakıyorsunuz şimdi artan ekmek azalmıştır buda müsriflikleri azaltmıştır. Bu karar vatandaşın menfaatine alınmış bir karardır. Bence bu karar iyi oldu” dedi.
Gizli zam yapıldı söylemiyle ilgilide bilgi vere Akkaya, “Maliyet girdileri arttı zam yapılacaktı zaten ama gramaj düşürmeyle birlikte zam da yapmamış olduk. Benim görüşüm zam da değildir bu fırıncılar olarak bir iyileştirmedir aslında” diyerek zam söylentilerine yanıt verdi. Kararın yürürlüğe girdiğini belirten Akkaya kesin olarak 1 Temmuz’da geçilmiş olacak dedi. Akkaya, “Bakanlığın aldığı karar neticesinde 9 Ocak itibariyle biz Çarşamba fırıncıları olarak bu uygulamaya geçmiş bulunuyoruz. Unumuz olan tip 1 unumuzu kaldırdık, tip 650 un kullanıyoruz. Bu 650 tip un tip 1 una göre biraz daha fazla kepekli. Ekmek biraz daha esmerleşti diyebiliriz. Yani aslında kullanılan un bakımından bundan 20-30 sene önceki standarda döndü diyebiliriz. Bir de tuz olayında bir yenilik geldi. Biz eskiden 100 kilo una 2 kilo tuz kullanırdık. Şimdi ise 100 kilo una 1.5 kilo tuz konuluyor. Buda sağlık açısından daha yararlı. Bu yasa yürürlüğe girdi fırıncılara da 1 Temmuz’a kadar zaman tanındı bu süre isteyen fırınlar geçmeye başladı ama 1 Temmuz’dan sonra bütün fırınlar 650 tip una yani kepek oranı fazla olan bu una geçmek zorundalar. Bakın kimse yanlış anlamasın bu unla yapılan ekmek insanların bildiği kepekli ekmek değil. Bu ekmek kepek oranı eskiye oranla biraz daha fazla olan ekmek” diyerek sözlerine son verdi.
HABER-FOTO: Serkan KARAHAN

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme