Ekim Ayı Market Fiyatları Değişikliği

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında en fazla fiyat artışının market fiyatlarında domateste, üretici fiyatlarında ise Antep fıstığında görüldüğünü belirtti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri, takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalar yapmaya devam ettiklerini ifade etti. Ekim ayındaki market fiyatlarına bakıldığında 10 üründe fiyat değişimi olmadığını ve 10 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Market fiyatlarında Ekim ayında havuç, tavuk eti, armut, kuru soğan, elma, kuru fasulye, zeytin, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı ve kuru incir fiyatlarında değişim görülmezken, fiyat düşüşü yüzde 27,71 oran ile en fazla limonda oldu. Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 23,85 ile salatalık, yüzde 17,33 ile yumurta, yüzde 8,62 ile patlıcan, yüzde 6,66 ile sivri biber, yüzde 3,99 ile maydanoz, yüzde 2,63 ile patates, yüzde 1,81 ile dana eti, yüzde 1,51 ile nohut, yüzde 0,62 ile kuzu eti izledi.

En fazla fiyat artışı ise Ekim ayında market fiyatlarında yüzde 16,92 artışla domateste görüldü. Domatesteki fiyat artışını yüzde 14,46 ile yeşil soğan, yüzde 13,98 ile kırmızı mercimek, yüzde 11,72 ile kuru kayısı, yüzde 9,24 ile yeşil mercimek, yüzde 6,69 ile Antep fıstığı, yüzde 5,06 ile süt, yüzde 3,97 ile yeşil fasulye, yüzde 3,49 ile marul, yüzde 2,88 ile pirinç, yüzde 2,82 ile kuru üzüm, yüzde 1,23 ile kabak, yüzde 0,83 ile toz şeker, yüzde 0,81 ile fındık, yüzde 0,39 ile zeytinyağı takip etti.”

ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMLER

Ekim ayındaki üretici fiyatlarına bakıldığında, 9 üründe fiyatların bir ay önceki fiyatlara göre değişmediğini, 13 üründe azalma, 9 üründe ise fiyat artışları olduğu bilgisini veren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Kabak, maydanoz, armut, kuru fasulye, kırmızı mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, zeytin fiyatlarında değişim görülmezken, fiyat düşüşü yüzde 38,6 oran ile en fazla salatalıkta meydana geldi. Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 25 ile incir, yüzde 12,57 ile yeşil fasulye, yüzde 12,02 ile limon, yüzde 11,43 ile kuru soğan, yüzde 10,92 ile havuç, yüzde 10,71 ile patlıcan, yüzde 9,09 ile yumurta, yüzde 6,85 ile patates, yüzde 3,16 ile elma, yüzde 2,30 ile kuzu eti, yüzde 2,04 ile sivri biber, yüzde 0,40 ile dana eti izledi.

Üretici fiyatlarında Ekim ayında en fazla fiyat artışı yüzde 25,48 oran ile Antep fıstığında görüldü. Ekim’de nohutta yüzde 25, yeşil soğanda yüzde 19,53, yeşil mercimekte yüzde 13,55, sütte yüzde 12,50, fındıkta yüzde 9,76, domateste yüzde 8,38, zeytinyağında yüzde 6,25, marulda yüzde 2,56 fiyat artışı oldu.”

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme