• Haberler
  • Ekonomi
  • Düzce Fındık Piyasasında 'Mart Kısır Döngüsü': Fiyatlar 215 TL'de Sabitlendi!

Düzce Fındık Piyasasında 'Mart Kısır Döngüsü': Fiyatlar 215 TL'de Sabitlendi!

Düzce serbest piyasasında fındık, üreticisini bir yıl öncesiyle aynı noktada karşıladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 215 TL bandında seyreden fiyatlar, 2026 yılının aynı gününde de benzer bir tablo çizerek üreticinin kazanç beklentisini karşılamaktan uzak kaldı.

Fındık üreticileri, Mart ayının gelmesiyle birlikte piyasada bir "bahar rallisi" beklerken, gerçekler beklentilerin gerisinde kaldı. Düzce’de 10 Mart 2026 itibarıyla 50 randıman kabuklu fındığın net alım fiyatı 215 TL olarak açıklandı. Bu rakam, serbest piyasanın tıpkı geçen yılın aynı dönemindeki gibi bir durağanlık evresine girdiğini kanıtlıyor.

Artan Maliyetler ve Durgun Seyreden Fındık Fiyatları

Geçen yıl Mart ayında Düzce’de 215 TL bandında seyreden fiyatlar, üretici için o dönemde "kabul edilebilir" bir seviye olarak görülüyordu. Ancak aradan geçen bir yıl, fındığın çarşısındaki denklemi tamamen değiştirdi:

Enflasyonist Baskı: Geçen yıldan bu yana artan işçilik, gübre ve zirai ilaç maliyetleri düşünüldüğünde, fındık fiyatının bir yıl önceki seviyede çakılı kalması, aslında üreticinin "reel kayıp" yaşamasına neden oluyor.

Maliyet Baskısı: Üreticinin bahçe bakımı için harcadığı her bir kalemin fiyatı yükselirken, ürünün satış fiyatının sabit kalması, üreticinin üzerindeki ekonomik yükü her geçen gün daha da ağırlaştırıyor.

Piyasada Yaşanan Arz-Talep Dengesizliği

Fındık piyasasında arzın kısıtlı olmasına rağmen fiyatların yukarı yönlü hareket etmemesi, tüccar ve sanayici arasındaki dengeyi de sorgulatıyor:

Üreticiler, ürününü depolarda bekleterek yüksek fiyat beklentisine girmesine rağmen, piyasa arzının da etkisiyle 215 TL seviyesinde bir "tavan" ile karşılaştı. Piyasadaki alıcıların "temkinli" tutumu, fiyatların yukarı yönlü kırılmasını zorlaştırıyor.

Düzce piyasasındaki bu fiyat sabiti, üreticinin "yıllar geçse de fındıkta kazanç marjımız eriyor" şeklindeki genel endişesini pekiştirdi. Mart ayı boyunca beklenen hareketliliğin gelmemesi, üreticinin elindeki ürünü satmak için daha fazla direnç göstermesine neden oluyor.

Üreticinin Gelecek Sezon Kaygısı

Piyasa gözlemcileri, 215 TL’nin artık üretici nezdinde psikolojik bir sınır olduğunu ifade ediyor. İhracat cephesinden gelen verilerde ciddi bir artış yaşanmadıkça, yerel tüccarın fiyatları yukarı çekmeye pek iştahlı olmadığı görülüyor.

Özetle; Düzce fındık piyasasında fiyat tablosu, geçen yılın aynı gününe adeta bir "ayna" tutuyor. Üretici ise maliyet artışlarına rağmen sabit kalan bu rakam karşısında, yeni sezon hazırlıkları öncesinde ürününü nakde çevirip çevirmemek konusunda ciddi bir yol ayrımında.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!