Dünyanın en kaliteli balı Eskişehir'de
Eskişehir'de 2 bin 925 prolin değeri ile dünyanın en iyi balını üretti
Eskişehir’in Alpu ilçesine bağlı Ağaçhisar Mahallesi’nde yaklaşık 11 yıldır arıcılık yapan Hakkı İşçi, laboratuvar analizlerinde 2 bin 925 prolin değerine ulaşan balıyla dünya rekoru kırdığını iddia ediyor. Prolin, balın kalitesini ve doğallığını gösteren en önemli aminoasitlerden biri olarak kabul ediliyor. İşçi, bu yüksek prolin değeriyle Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurmayı planlıyor.
Geçtiğimiz yıl Muğla’da düzenlenen 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çambalı Kongresi’nde, prolin değeri bin 793 olan balıyla birincilik elde eden İşçi, son analizlerde ise bu değeri neredeyse iki katına çıkarmış oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı laboratuvarlarında yapılan son testlerde, İşçi’nin balının prolin değeri 2 bin 925 olarak tespit edildi.
“Fabrikada işçi olarak çalışıyorum, arıcılık ise hobi olarak başladı” diyen Hakkı İşçi, “Bu kadar yüksek bir kaliteye ulaşmak tesadüf değil. Doğamızın, bitkilerimizin ve iklimimizin bu balı eşsiz kıldığını düşünüyorum. Yıllardır süren bilgi, azim ve gayretimizin sonucunu alıyoruz. Artık ürünlerimizi Türkiye’nin ve dünyanın önemli isimlerine tanıtıyoruz” dedi.
İşçi, “Dünyada şimdiye kadar böyle bir prolin değeri olan bal görmedim. En iyi balların değerlerini iki-üç kat aşan bir seviyeye ulaştık. Amacımız bu başarıyı Guinness Rekorlar Kitabı’na taşıyarak tüm dünyaya duyurmak” şeklinde konuştu.
Bu önemli gelişme, Türkiye’nin bal kalitesi ve arıcılık alanındaki uluslararası prestijini artırırken, bölgenin doğal zenginliğinin de altını çiziyor.
Bakmadan Geçme