Doğu Karadeniz'de Hamsi Sezonu Bereketli Geçiyor

Denizlerde av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den bu yana Doğu Karadenizli balıkçılar, sezonu bol ve iri hamsi avıyla geçiriyor. Sezona 'Vira bismillah' diyerek başlayan balıkçılar, palamuttan beklediğini bulamazken, erken başlayan hamsi avı sayesinde kıyıya boş dönmedi.

Yöredeki balıkçı pazarlarında sezon başında kilogramı 150 liradan satılan hamsi, bol avlanmanın etkisiyle zaman zaman 3 kilogramı 100 liraya, günümüzde ise kilogramı 50 liraya kadar geriledi. Hamsi özellikle Trabzon, Rize ve Artvin açıklarında, il dışından gelen balıkçı teknelerinin de katılımıyla bol miktarda avlanıyor.

Trabzon Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, av sezonunun hamsi ile oldukça bereketli geçtiğini belirterek, 1 Eylül’den bu yana Trabzon’da yaklaşık 8 bin ton hamsi avlandığını söyledi. Kaplan, hamsinin göç sistemiyle hareket ettiğini ifade ederek, “Tüm Karadeniz’de şu sıralarda ağırlık Rize ve Artvin bölgesinde. Diğer şehirlerin gemileri de o bölgede avcılık yapıyor” dedi.

Hamsi Boyutu ve Bereket Sevindirici

Kaplan, bu sezon hamsi boyutunun oldukça iyi olduğunu belirterek, “Boyut olarak fark edilecek şekilde, bu sene hamsiler çok iri. Yasal alt limit olan 9 santimetrenin üzerinde, hatta 10 santimetre ve üzeri hamsi avlıyoruz. Bu oldukça sevindirici. Tutulan hamsiler, en az bir kez üremiş ve çoğalmış. Denetimlerimizde küçük boyuttaki hamsi ile karşılaşmıyoruz” diye konuştu.

Rize’de Av Yoğunluğu Artıyor

Rize’de hamsi avının en çok yapıldığı ilçeler Fındıklı ve Pazar olarak öne çıkıyor. Karadeniz açıklarında, farklı illerden gelen çok sayıda balıkçı teknesi avcılığa katılıyor. Hamsi avından memnun olduklarını ifade eden balıkçı Abdülkadir Kır, “Çok bereketli bir sezon geçiyor. Kayık başına 50 tona yakın hamsi avlayan oldu. Bence son 4 yılın en bol hamsi sezonu” dedi.

Artvin’de Rekor Av Miktarı

Artvin’in Hopa, Kemalpaşa ve Arhavi ilçelerinde de hamsi avcılığı hareketli günler yaşıyor. Artvin Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, 1 Eylül-23 Kasım arasında 2 bin 344 ton hamsi avlandı. Geçen sezon 980 ton hamsi avlanan kentte, sadece 18 Kasım’da 540 ton hamsi tutuldu. Ayrıca av sezonunda 12 ton palamut ve 20 ton istavrit de avlanarak satışa sunuldu.

Artvin Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol ve Denetim ekipleri, yasa dışı avcılığı önlemek için karaya çıkış noktaları, nakil güzergahları ve perakende satış noktalarındaki denetimlerini sürdürüyor.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme