- Haberler
- Yerel Haber
- Doğanın şifalı otu 'kırçan'ın sezonu başladı
Doğanın şifalı otu 'kırçan'ın sezonu başladı
Karadeniz Bölgesi'nin lezzetli şifalı bitkilerinden biri olan kırçan bitkisi, ilkbaharın gelişiyle birlikte dağlarda ve ormanlık alanlarda toplanmaya başladı
Samsun’un Çarşamba İlçesinde, kırçan sezonu başladı. Karadeniz Bölgesi'nin lezzetli şifalı bitkilerden biri olan Kırçan, ilkbaharın gelişiyle birlikte Çarşambalı kadınlar tarafından toplanmaya başlandı. ‘Toplaması zor ama yemesi kolay’ diyen Nazmiye Şimşek ve Fatma Şimşek, “Nisan aylarında toplamaya başlıyoruz. Ormanlarda dikenlerin ucundan topluyoruz. Turşusu oluyor, kavurması oluyor. Kış için konserve yapıyoruz. Yemesi kolay ama toplaması çok zor. Dikenlerin arasından topluyoruz. Elimiz ve ayaklarımızı dikenler yırtıyor” dedi. 
Ormanlık alanlar da diken otlarının ucunda doğal olarak yetişen ve halk arasında ‘yeşil altın’ olarak da adlandırılan kırçan otu, el emeğiyle zahmetli bir toplama sürecinden geçerek sofralara ulaşıyor. Toplaması oldukça güç ve zahmetli olan kırçan otu, hem lezzeti hem de sağlık açısından sunduğu faydalarıyla dikkat çekiyor.
Turşusu ve kavurması ile sofraları süsleyen kırçan otunun zahmetli bir toplama sürecinin ardından sofralara geldiğini belirten vatandaşlar, pazar tezgâhlarında kilosunun 200 – 250 TL den satıldığını ifade etti.
KIRÇAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Kırçan otu, tükürük bezlerinin çalışmasına yardım eder.
Gribal enfeksiyonların iyileşmesine katkı sağlar.
Romatizmaya iyi gelir.
İltihap söktürücü özelliği vardır.
Kanı temizler.
Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
Bakmadan Geçme