'Doğal antibiyotik' Samsunlularla buluşuyor
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve halk arasında 'doğal antibiyotik' olarak bilinen Taşköprü sarımsağını Samsun'da seyyar esnaf Hikmet Ural tezgâhında tüketiciyle buluşturuyor.
Samsun’un İlkadım ilçesinde seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan esnaf Hikmet Ural, Kastamonu’nun Taşköprü sarımsaklarını satışa sunuyor. Türkiye’nin en kaliteli sarımsak türlerinden biri olarak bilinen bu ürün, dayanıklılığı, aroması ve sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor. Özellikle antibakteriyel özelliği nedeniyle “doğal antibiyotik” olarak anılan Taşköprü sarımsağı, Esnaf tarafından satılarak ev hanımlarının mutfaklarda ilk tercihi ve de gripten diş apsesine kadar birçok rahatsızlık için doğal şifa kaynağı olarak görülüyor.
“Her derde deva” sarımsak
Hikmet Ural, Taşköprü sarımsağının diğer sarımsaklardan farklı olduğuna dikkat çekerek, “Bu sarımsak doğal antibiyotik olarak biliniyor. Gripten diş apsesine kadar birçok rahatsızlıkta faydalı. Ev hanımlarının da yemeklerde en çok tercih ettiği ürünlerin başında geliyor.” dedi.
Görünümüyle de farklı
Genellikle pembemsi veya morumsu kabuğa sahip olan Taşköprü sarımsağı, sıkı ve dolgun diş yapısıyla ayırt ediliyor. Ural, “Turşularda, yemeklerde kullanılıyor. Ayrıca kırmızıya çalan rengiyle de diğer sarımsaklardan hemen ayırt edilebiliyor.” diye konuştu.
Dayanıklılığı ve yoğun aromasıyla öne çıkıyor
Kastamonu’nun coğrafi ve iklimsel özelliklerinden beslenen Taşköprü sarımsağı, yüksek kuru madde ve yağ oranıyla dikkat çekiyor. Bu özellik ona daha uzun süre dayanıklılık, keskin aroma ve yoğun lezzet kazandırıyor.
Bu özellikleri ile 2017 yılında Avrupa Birliği Coğrafi İşaretli Ürünler Listesine başvurulan Taşköprü Sarımsağı 16 Nisan 2021 tarihinde yayımlana AB bülteni ile tescilli ürünler listesine dahil oldu.
Bakmadan Geçme



