Diyanet mezhep çatışmasına yorum getirdi
Görmez: 200 yıldır İslam'ın fay hatlarıyla oynanıyor.
Dini liderler Kazakistan'da buluştu. 4. kez düzenlenen Semavi ve Geleneksel Dinler Kongresi Astana'da başladı. Buluşmaya Türkiye'den Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez katıldı. Görmez, "Şii-Sünni çatışmasını sadece mezhep çatışması olarak görmek büyük bir yanlışlık" dedi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongrede dünyanın dört bir yanından çok sayıda dini lider bir araya geldi.
Kongrede konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Doktor Mehmet Görmez, geçtiğimiz yüzyılda, dini yok sayıp reddeden ya da önemsiz görüp ihmal eden bir "popüler dünya tasavvuru" oluştuğunu belirtti.
Görmez, söz konusu tasavvurun insanlığın kutsalla irtibatını kopararak fiziki ve manevi çevrenin tahribatına yol açtığını kaydetti.
"Bugün Arap Baharı'nı konuşuyoruz, İslam dünyasındaki şiddeti konuşuyoruz" diyen Görmez, ancak gelişmelerin sadece tarihsel bir mezhep çatışması olarak yorumlandığından yakındı.
"SADECE MEZHEP ÇATIŞMASI DEĞİL"
Görmez, "Ortadoğu'nun, İslam Dünyası'nın dini ve kültürel fay hatlarıyla 200 senedir oynanıyor. İmparatorlukların çöküşü ve sonra sömürgeler ve o sömürgelere bağlı olarak yaşayan diktatör rejimler, sonra şiddet ve o şiddetin gölgesinde yetişen nesiller ve daha sonra bu nesillerin birbirlerinin camisine girerek birbirlerini öldürmelerini sadece bir Şii-Sünni çatışması, sadece bir mezhep çatışması olarak yorumlamak ne kadar büyük bir yanlıştır" diye konuştu.
Bu bağlamda sorumluluğun dini liderlere düştüğünü belirten Görmez, "Din adamları olarak, bilim adamları olarak yaşananları dikkate almak zorundayız" dedi.