• Haberler
  • Güncel
  • Demirözü Barajı'nda modern ağ kafeslerle somon üretimi artıyor

Demirözü Barajı'nda modern ağ kafeslerle somon üretimi artıyor

Bayburt'un Demirözü Barajı'nda yetiştirilen Türk somonlarında hasat dönemi başladı.

Bölge halkının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Demirözü’nde, 2003 yılında hizmete giren baraj, hem sulama hem de kültür balıkçılığı açısından büyük önem taşıyor.

62 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip Demirözü Barajı, yöredeki tarım arazilerinin verimini artırırken, kültür balıkçılığına da önemli fırsatlar sunuyor. Bölgedeki su kaynaklarını kullanarak 33 yıldır balık üretimi yapan Orhan İşi, 2015 yılından beri barajda ağ kafes sistemiyle alabalık ve Türk somonu yetiştiriyor.

Modern sistemler ve uzman ekibiyle her yıl üretimini artıran İşi, yetiştirdiği somonları iç piyasaya ve yurt dışına pazarlıyor. Üretimin yaklaşık yüzde 80’i Rusya’ya ihraç edilirken, kalan kısmı ise porsiyon somon olarak Türkiye’de satışa sunuluyor.

Orhan İşi, “1992’den bu yana profesyonel olarak balıkçılık yapıyorum. Balık üretiminde yumurtadan yetiştirme aşamasına kadar tüm süreçleri kendimiz yürütüyoruz. Üretimimizin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Buradaki soğuk iklim ve temiz su, somonlarımızın lezzetini artırıyor. Bu yıl 1 kilogramın üzerindeki somon üretimimiz yaklaşık 265 tona ulaştı,” dedi.

Yaz aylarında üretim yapılabildiğini, kışın ise baraj suyunun donması sebebiyle üretimin durduğunu belirten İşi, “Balıkçılık çok zor ve stresli bir iş. Kışın baraj donduğu için üretim yapamıyoruz. Bu yıl buzların çözülmesi nisan ortasına kadar sürdü,” diye konuştu.

İşi, ülkeye sağladıkları döviz girdisinden duyduğu memnuniyeti şöyle dile getirdi: “Dünyada en değerli şey ihracat yapmak ve ülkeye döviz kazandırmaktır. Üretimimizin büyük kısmını ihracata yönlendirdiğimiz için mutluyuz.”

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme