'Çok önemli bir sürecin başlangıcına tanıklık ediyoruz'
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, yaptığı yazılı açıklamada, ortaya konan siyasi irade ve kararlılıkla Türkiye'nin 47 yıllık terör belasından kurtulma aşamasında olduğunu belirterek, 'Terörsüz Türkiye' için çıkılan yolda 11 Temmuz itibarıyla yeni sayfa açıldığını bildirdi
Olpak, "Dün, sembolik gibi görünen ama son derece önemli adımla silahların terör örgütü tarafından yakılmasıyla daha somut hale gelmeye başlayan ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bugün verilen tarihi mesajları, iş dünyası olarak memnuniyetle karşılıyor, ülkemizin ve insanımızın geleceğinin nasıl bir dönüm noktasında olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Yaklaşık yarım asırdır uğraştıkları terör belasının, kaybedilen ve telafisi asla mümkün olmayan binlerce can kaybına ve oluşturduğu tarifsiz acılara sebep olduğunu vurgulayan Olpak, şunları kaydetti: "Bunun yanında ekonomik olarak da çok ciddi maliyetlere neden oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği 2 trilyon dolarlık faturayı hep birlikte ödemek ve daha kolay elde edebileceğimiz refahımızı ertelemek zorunda kaldık. Bugün, Türkiye'nin güvenliği, milletimizin huzuru ve refahı adına çok kritik süreçlerden geçiyoruz. DEİK olarak ekonomik anlamda da ülkemizin önünü açacak bu tarihi gelişmelerin, bölge ülkeleri ve dünyayla kurduğumuz ticari diplomasimizi çok daha güçlendireceğinin ve olumlu sonuçlarından milletimizin tümünün faydalanacağının farkındayız.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe ise Türkiye'nin 40 yılı aşkın süredir terör nedeniyle büyük acılar çektiğini, aradan geçen zaman diliminde asker, polis, sivil, binlerce insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.
"Öncelikle şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize sağlık ve uzun ömür diliyorum." ifadesini kullanan Gültepe, şu değerlendirmeleri yaptı: "Terörsüz Türkiye hedefiyle başlatılan süreç çerçevesinde ilk günden bu yana atılan adımlar sonrası Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü mesajlarını ülkemiz için tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiriyor, milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Terörün Türkiye gündeminden çıkarılmasıyla güven ve istikrar ortamının sadece ülkemiz değil, bölgedeki komşularımızla yeni atılım rüzgarına imkan sağlayacağına olan inancımızı yineliyorum. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiğimiz Irak ziyaretimiz sırasında edindiğimiz izlenimler ve Suriye'de yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda, oluşacak güven atmosferi bölge ülkeleri için büyük fırsat sunan 'Kalkınma Yolu'na da katkı sunarak yeni işbirliklerine kapı aralayacaktır."