ÇKS Kayıtları belli oldu
İl Tarım Müdürlüğü, 2011 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğinden Yararlanmak İsteyen Üreticilerin 2011 Yılına Dair ÇKS Kayıtlarını Yapmaları Gereken Tarihler belli oldu
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre 2011 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat Ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğine Dair Bakanlar Bakanlar Kurulu Uygulama Tebliği (Tebliğ No: 2011/21). 07.04.2011 Tarih Ve 27898 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe girdiği açıklandı. İlgili Tebliğin 5/8-B Bendi Gereği, Fark Ödemesi Desteğinden Yararlanmak İsteyen Üreticilerin, 2011 Yılı ÇKS Kayıtlarını Yapmaları Gereken Tarihler, Fark Ödemesi Desteğine Tabi Ürünlerin Hasat Dönemleri De Dikkate Alınarak “Fark Ödemesi Desteği Uygulamaları İl Komisyonu” tarafından belirlenirken, İl Komisyonu İl Merkezi ve İlçelerin ekolojik şartları, tarım havzalarının özellikleri, yetiştiricilik şekli, ürün çeşitleri, 1. Ve 2. Üretim, mevsimsel değişimler vb. kriterleri dikkate alarak, fark ödemesine tabi ürünlerin hasat dönemlerini tespit etti.
Buna göre gerekli arazi kontrol işlemlerinin de yerine getirilmesine imkân sağlayacak 2011 yılı ÇKS son kayıt tarihlerini ilimizde 1. Ürün ekilişi yapılan kanola için 10 Haziran 2011, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut ve mercimek için 1 Temmuz 2011, çeltik, yaylık ayçiçeği, soya fasulyesi, dane mısır ve kuru fasulye için 1 Eylül 2011. 2. Ürün ekilişi yapılan çeltik, soya fasulyesi, dane mısır ve kuru fasulye için 30 Eylül 2011 olarak belirlenmiştir denilen açıklamada, “Ayrıca alınan karar gereği, ÇKS son başvuru tarihinden sonraki üretici başvurularında, ürün hasat edilmemişse, tarla tespit yapılarak tutanağa bağlanması suretiyle ÇKS güncellemesinin yapılabileceğine karar verilmiştir. Bu itibarlar üreticimizin gerekli belgelerle son başvuru tarihine kadar ilgili İlçe Müdürlüklerine müracaatlarını yapmaları gerekmektedir” şeklinde açıklama yapıldı.
Ayhan GONCA – Kenan GÜN