Ceyhan PORSUK ile özel röportaj

Ceyhan PORSUK ile özel röportaj
Söz yazarı, besteci, prodüktör Ceyhan PORSUK ile özel röportaj:

Söz yazarı, besteci, prodüktör Ceyhan PORSUK ile özel röportaj:

Değerli okuyucularımız; bu hafta yine İstanbul’dayız ve müzik dünyasından değerli bir dostla kesişti yollarımız. Müziğin mutfağından sesleniyoruz bu kez. Müzikle uğraşan veya kendini müzik yolculuğuna hazırlayan gençlerimizin ve müziksever dostlarımızın merak ettiği birçok soruya cevap bulabilecekleri bir söyleşi gerçekleştirdik.

foto1.jpg

- Remzi ÖZKAN:Sizi kısaca tanıyabilirmiyiz, Ceyhan PORSUK kimdir?

- Ceyhan PORSUK:Tabiki...1974 Tokat-Turhal doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Tokat- Turhal'da tamamladım. Sonra lisans eğitimimi Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi-İşletme bölümünden mezun olarak tamamladım. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

- Remzi ÖZKAN:Müzik çalışmalarınıza ne zaman başladınız?

- Ceyhan PORSUK: Aslında çocukluk zamanlarımdan itibaren diyebilirim. Nasıl ki bir binanın temeli olmadan o binayı inşaa edemezsiniz, benim müzik hayatımda aynen öyle. Başlangıcı çocukluk yıllarıma kadar dayanıyor.

- Remzi ÖZKAN:Peki nasıl başladı ve nasıl gelişti bu hikaye, bize bahsedermisiniz ?

-Ceyhan PORSUK: İlkokulda müzik etkinlikleri kapsamında korolar vardı, bende Türk Halk Müziği korosunda yer aldım. Hem koroda, hemde solist olarak etkinliklerde bulundum. Sadece okuma olarak değil tabi, aynı zamanda iyi bir dinleyici olarak da müzik, hayatımda hep vardı. Türk Halk Müziği'nin yanısıra zamanın arabesk müzik kültüründen tutunda Yerli-Yabancı Pop Müzik, Türk Sanat Müziği, Anadolu Rock Müziği gibi birçok müzik dalında hayran olduğum sanatçılar ve şarkılar vardı. Onları dinleyerek büyüdüm. Hatta öyleki zamanın popüler şarkılarından kasetler dinleyerek uykuya dalardım. Müzik dinlemek benim hep vazgeçilmezim idi. Sanırım bu durum, bu günlerimin temelini oluşturdu.

foto2.jpg

- Remzi ÖZKAN:Şarkı sözü ve beste çalışmalarınıza nasıl başladınız?

-Ceyhan PORSUK: Aslında her şey yıllar önce şiir çalışmalarımla başladı diyebilirim. Şiir yazmayı seviyordum. Bir süre sonra şiir kitabı çıkarmayı planladım. Bu fikir üzerinde yoğunlaşırken sonrasında şarkı sözü yazabilirmiyim ve beste yapabilirmiyim fikri oluştu bende. Şiir kitabı çıkarma fikrini iptal ederek şarkı sözü ve beste çalışmalarına başladım. O zamanlar kaset dönemleri ve ses kaydı için kaset kullanıyordum. Duygu olarak yoğunlaştığım anlarda şarkı sözlerimi kaleme alıyor, bestelerini ise kasete kaydediyordum. Böylece yeni şarkılar hayat buluyordu. Sonrasında cep telefonu ile kayıtlar oluşturmaya başladım. İlerleyen teknoloji ile birlikte çalışmalarımı profesyonel stüdyo kaydı aşamasına kadar taşıdım

foto10.jpg

Remzi ÖZKAN:Şimdi yeni bestelerinizi, şarkılarınızı profesyonelstüdyo orta-mındaçıkarıyorsunuz, bu süreçten de bahsedermisiniz biraz?

Ceyhan PORSUK: Elbette... Değişik müzik tarzlarında olmak üzere, gerek şarkı sözü yazarlarımızla birlikte ortak eser çalışmalarımız olarak, gerekse söz ve müzik olarak kendi eser çalışmalarımı profesyonel stüdyo ortamında aranjörümüz yönetiminde ve canlı enstrümanlar kullanarak hazırlıyoruz. Sonrasında eserleri tarzında iyi ve başarılı olan ses sanatçılarımıza okutarak stüdyo kayıtlarımızı tamamlıyoruz. Yani tüm yeni eserlerimiz, sanatçılarımızın albüm ve Single çalışmalarına dahil etmek üzere hazır hale getiriyor ve sonrasında bu eserlerimizi, isteyen sanatçılarımızın albüm/Single projelerine veriyoruz.

foto4.jpg

Remzi ÖZKAN:Peki birlikte çalışma yaptığınız söz yazarları kimlerdir?

Ceyhan PORSUK: Söz yazarlarımız olarak değerli kalemler olan Aşkın TUNA, Cengiz ALTINSOY, Vural ŞAHİN, elbette ki siz Remzi ÖZKAN, Üzeyir KATIRCIOĞLU, Mehmet Emin ŞENLİK, İshak KILIÇ, Yılmaz SUVACI, Nezaket DEMİR, Fendiye DİNÇ, Cevdet Erkut YILMAZ, Ahmet Metin ŞENLİK, Kenan ELMAS, Lütfi YILDIRIM ve Nazim HÜSEYNLİ gibi değerli isimleri sayabilirim.

foto11.jpg

Remzi ÖZKAN:Şu ana kadar birlikte çalışma yaptığınız ses sanatçıları kimlerdir?

Ceyhan PORSUK: Ses sanatçılarımız olarak ise değerli sanatçılarımız Burhan TÜZER, Musa ASLANYÜREK, Nigar REHİMOVA, Berfin MİRMEND, Ebubekir, Resul MİRMEND, Gülşah Hanende, Yavuz Selim, Can AYDINER, Mücahit ABA, Cafer GEDİK, Gökhan AKSOY, Elif ŞEN, Mehmet ALTUNOK, Bengü ÖZ, Alya ASLAN, Sadıkcan, Mehmet EĞLENEN, Gülcan DOĞAN, Mesut SARIOĞLU çalışma yaptığımız sanatçılarımız arasındadır.

foto9.jpg

-Remzi ÖZKAN:Prodüksiyon ve Müzik Pr (Reklam) çalışmalarınızdanda bahsedermisiniz?

-Ceyhan PORSUK:Tabiki... Prodüksiyon olarak Single/Maxi Single ve Albüm kayıtlarımız olarak Stüdyo Ambiance ve değerli aranjörümüz Enes ATLIĞ ile çalışıyoruz. Müzik Proje yönetimini üstlendiğim sanatçılarımızın Single/Albüm kayıtlarını Stüdyo Ambiance 'tan çıkarıyoruz. Sanatçılarımızın istekleri ve değerli aranjörümüz Enes ATLIĞ 'ın yıllara varan müzik bilgisi, tecrübe ve değerlendirmeleri ile alt yapı, aranje ve canlı enstrüman kayıtları ile okuma, mix, mastering kayıtlarımızı tamamladıktan sonra dijital platformlarda Single, Maxi Single yada Albüm olarak yayınlarını sağlıyoruz. Profesyonel yada Akustik Klip çekimleri isteniyorsa, bunlarıda birlikte çalıştığımız alanında Uzman Klip yönetmenlerimiz ile klip çekimlerini alıp montajdan çıktıktan sonra YouTube Net D kanalı veya sanatçımızın kendi kanalı ve Müzik kanalımızdan klip yayınını sağlıyoruz. Sonrasında ise Pr (Reklam) çalışmaları... Şöyleki Türkiye'nin en iyi ve defalarca ödül almış Müzik Pr (Reklam) firması Müzik Onairile birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerek sanatçılarımızın sosyal medya popüleritesi, gerek Dijital Müzik Reklam ve gerekse Ulusal, Yerel TV, radyo, gazete ve internet portal haberleri vs. tüm konularda Proje yönetimini yaparak Pr (Reklam) çalışmalarını Müzik Onair ile birlikte yapıyoruz. Yani bir sanatçının müzik projesi için A'dan Z’ye gerekli tüm çalışmalarımız mevcut diyebilirim. Bu konuda sanatçılarımızın tüm ön yargılardan uzak olarak müzik projelerinde bizden bilgi almalarını tavsiye ediyorum. Kesin bu çok pahalıdır yada şu fiyattır ben bunu yaptıramam gibi düşünmesinler. Bizden bilgi ve fiyat alsınlar. Almayı düşündükleri hizmet kalitesini ve fiyat uygunluğunu kıyaslasınlar. Bu konuda bizde gereken yardımı ve katkıyıda kendilerine ayrıca sağlayıp tüm müzik projelerinde birlikte yol yürüyelim...

foto5.jpg

Remzi ÖZKAN: Şimdi ben bir şeyi merak ettim. Bir sanatçı adayı size geldiğinde tüm işlerini tek bir merkezde aylarca farklı kişilerin peşinde koşmadan, daha ucuza, tek kalemde yapabiliyor anladığım kadarıyla. Üstelik işler, tek merkezde toplanınca daha kaliteli daha çözümcül ve çok büyük bir zaman tasarrufu sağlanarak hallediliyor mu yani?

- Ceyhan PORSUK: Sıfırdan yola çıkmış bir şarkıcı adayı projesini gerçekleştirmek için öncelikle bir şarkıyı satın almak zorunda. Bunun için belki de farklı birçok kişiyle bağlantı kurmak zorunda, onlara ulaşmak zorunda. Daha yolun başında, yeni bir şarkı bulabilmek için aylarca çaba sarf edecek. Ulaştığı kişiler ne kadar doğru ve profesyonel kişiler olacak orası da ayrı bir soru işareti. Bize ulaştığında daha ilk günden itibaren kısa süre içinde tarzına uygunşarkıları önüne koyuyor ve kendi tarzına en uygun yeni parçayı birlikte seçiyoruz. Kendisi hangi şarkıyı isterse onun üzerinde çalışmaya başlıyoruz. Sanatçı adayı parça üzerinde çalışıp kendisini hazır hissettiğinde stüdyo aşamasına geçiyor ve tıpkı bir aile ortamında, kendisini çok rahat hissedebileceği bir şekilde seslendirmelerini, aranjelerini v.s diğer işlemlerini bitiriyor ve şarkıyı çıkartıyoruz. Gerekli mecralarda yayına veriyoruz. Klip aşamasında da alanında uzman yönetmen ve teknik ekibimizle çalışarak klibini de halletmiş oluyoruz. Klibini gerekli portallarda ve istenirse televizyonlarda yayınlıyoruz. Bu aşamadan sonra Pr. çalışmaları yani reklam çalışmalarımız başlıyor. Radyo, televizyon programları, gazete haberleri v.s aklınıza ne gelirse her tür tanıtım kanalında çalışmalarımızı başlatıyoruz. Sanatçı adayı bu ayrıntılar için ne farklı kişiler aramak zorunda kalıyor ne de öyle zannedildiği gibi büyük paralar harcıyor. Bir de aylarca sürecek bu arayışları çok kısa bir dönemde halloluyor. En önemlisi de istenmeyen durumlarla karşılaşmıyor. Piyasadaki yanlış kişilerce hayalleri sona erdirilen yüzlerce insanımız gibi ortada kalma endişesi olmuyor. Zaten çalışmaya başladığımızda bu güveni fark edecekler.

foto6.jpg

Remzi ÖZKAN:Sahne ve konser konularında bizlere sıkça gelen sorular var. Bu konuda sanatçı yada sanatçı adaylarına neler söylemek istersiniz?

- Ceyhan PORSUK: Sahne ve konser konularının olmazsa olmazı hayran kitlesidir. Öncelikle hayran kitlesi yakalamanız lazım. Buda güzel ve yeni şarkı veya şarkılar ile bunların Single, klip ve reklamlarla dinleyici ve izleyiciye ulaştırılması anlamına geliyor. Sonrasında şarkılarınız beğenilirse ve sanatçı olarak hayran kitlesi oluşturabilirseniz sahne ve konserlerde sizin için kaçınılmaz olur. Unutulmamalıdır ki başarı tesadüf değildir. Hiçbir şey yapmadan, çaba sarf etmeden, emek vermeden başarılı olmak mümkün değil. Bir yolun başlangıcında oturup kalırsanız, kimse sizi yolun sonuna götüremez. Eğer başarılı olmak istiyorsanız, başkalarının yürüdüğü o yolu siz, koşarak tamamlamak zorundasınız. Onun için de elinizden geldiğince özverili ve disiplinli çalışmak, kendinizi ve eserinizi tanıtmak için çalışmalar yapmak zorundasınız. Bir albüm yaptım, bir single çıkarttım ve klibini çektim, gelsin başarı beni bulsun derseniz hata yapmış olursunuz. Bundan sonraki aşamada da aynı tempoda koşup, başarıya odaklanmalı ve Pr. (reklam) çalışmalarını mutlaka sürdürmelisiniz. En iyi projeyi de gerçekleştirmiş olsanız reklama önem vermiyor ve birilerinin sizi keşfetmesini bekliyorsanız kendinize en büyük kötülüğü yapıyorsunuz demektir. Ürettiğiniz her ne olursa olsun siz o projenizi halka tanıtamıyorsanız yerinizde sayarsınız. Pr. çalışmaları işte bunun için var.

foto7.jpg

- Remzi ÖZKAN:Son olarak, müziğe gönül vermiş sanatçı adaylarımıza ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

- Ceyhan PORSUK: Öncelikle vefalı olsunlar, kibirden ve ben oldum mantığından uzak dursunlar. Unutmasınlarki kimse tek başına bu yolda kalıcı başarıya ulaşamaz. Bu bir ekip işidir ve sesiniz ne kadar güzel olursa olsun, tek başına asla yeterli değildir... Sonrası ise inançla çalışmak ve kendini geliştirmek... Başarının ne zaman geleceği belli olmaz ancak bu yolda atılan her adım başarıya dahada yakınlaştığınız anlamına gelir. Başarıya ulaştığınız andan itibaren kalıcı olmak ve dahada yükselmek ise her sanatçı adayının vazgeçilmezi ve asıl hedefiolmalıdır. Sanatçı adaylarımızdan "sanatçı" ünvanını hak edebileceklere bu yolda başarılar diliyorum...

foto8.jpg

Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir