• Haberler
  • Güncel
  • ÇELİK : 'ZOR OLAN KURYE ŞARTLARI DAHA DA ZORLAŞTIRILIYOR'

ÇELİK : 'ZOR OLAN KURYE ŞARTLARI DAHA DA ZORLAŞTIRILIYOR'

Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası Başkanı ve Motorlu Kurye İşçileri Derneği Yöneticisi Kubilay Çelik, P1 yetki belgesi alma zorunluluğuna ve kuryelerin çalışma koşullarına değinerek gazetemiz aracılığıyla sert açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle motokuryelere P1 yetki belgesi alma zorunluluğu getirildiğini açıklamıştı. Ancak Bu karara yönelik kurye cephesinden ciddi itiraz var. Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası Başkanı ve Motorlu Kurye İşçileri Derneği Yöneticisi Çelik, “Zaten güvencesiz çalışan ve düşük ücretle hayatta kalmaya çalışan kuryelere şimdi bir de belge masrafı dayatılıyor. Bu yük patronlara değil, yine işçiye kesiliyor” şeklinde tepkisini dile getirdi.

whatsapp-image-2025-05-22-at-11-56-16.jpeg

whatsapp-image-2025-05-22-at-11-56-17.jpeg

Ayrıca Çelik, esnaf kurye modeline de sert çıktı. İşverenlerin bu modelle tüm sorumluluktan kaçtığını, kuryelerin ise hiçbir hakkını alamadığını belirten Çelik, “Kurye, işçi statüsüne kavuşmadıkça sırtımızdaki kambur düzelmez. Güvencesiz, ölümle burun buruna çalışmak zorunda bırakılan kuryeler için adım atılması şart. Biz bu adaletsizliğe sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

“BİZ TÜM YÜKÜN KURYELERE YÜKLENMESİNE KARŞIYIZ”

Kuryelerin çalışma koşullarının düzenlenmesiyle ilgili sürecin P1 belgesinden önce başladığını hatırlatan Kubilay Çelik, “Kayıt dışılığın önlenmesi, iş cinayetlerinin ve kurye ölümlerinin azaltılmasına yönelik bazı düzenlemeler yapılıyor. Biz bu düzenlemelerin kendisine karşı değiliz, ancak bu yükün kuryelere yüklenmesine karşıyız. Örneğin, motorlardaki çantaların artık ruhsata işlenmesi gerekiyor. Kuryeler bu çantaları bir şirketin ürünlerini taşımak için kullanıyor. Biz diyoruz ki, bu çantaların ücretini patronlar ödesin, kuryeler ödemesin. Aynı şekilde, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu ve Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) zorunluluğu getiriliyor. Bunların hepsi, ticari faaliyet olarak değil, işçi olarak çalışırken karşılaştığımız şeyler.” Dedi.

“KURYELER ZATEN DOĞRU DÜZGÜN PARA KAZANAMIYOR”

P1 belgesinin kuryenin teslimat şirketleriyle çalışabilmesi için motorun ticari bir anlam taşımasını sağlayan bir belge olduğu vurgusunu yapan Çelik, “Bu belge, daha önceki servis şoförlerinin seyahat belgesine benzer bir özellik taşıyor ve maliyeti 100 bin liranın üzerinde. İlk 6 ay ödeme yaparsanız yüzde 80 civarında indirim yapılacağı söyleniyor. Ancak kuryeler zaten doğru düzgün para kazanamıyor. Biz bu ücretlerin kuryeler tarafından değil, patronlar tarafından ödenmesini istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“ESNAF - KURYE MODELİ HİLELİ BİR SİSTEM”

Ayrıca esnaf kurye modeline de sert eleştiriler yönelten Çelik,“Esnaf kurye modeli ya da patron kurye dediğimiz çalışma biçimi, bizce hileli bir sistem. Esnaf kurye modelinde, kuryeler ticaret kanununa ve borçlar kanununa bağlı olarak çalışıyor. Biz ise kuryelerin işçi olarak çalışması ve iş hukukuna bağlı olması gerektiğini söylüyoruz. Esnaf-Kurye modelinde kıdem tazminatı, ihbar hakkı, yıllık izin gibi haklarımız elimizden alınıyor. Örneğin, bir kurye kaza yaptığında, esnaf kurye modelinde bir ay çalışamazsa bir ay aç kalır. Bu meslekte kazalar çok sık yaşanıyor ve patronlar bu yükümlülüklerden sıyrılmış oluyor. Bu nedenle düzenlemeler getirilip kuryelerin işçi sayılması gerekiyor.” Diye Konuştu.

whatsapp-image-2025-05-22-at-11-56-16-1-001.jpeg

Bakmadan Geçme