Çarşamba Havalimanı'na yeni terminal geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda artan yolcu ve uçuş trafiğine cevap verebilmek amacıyla yapılacak yeni iç ve dış hatlar terminal binasının temelinin 3 Eylül Perşembe günü atılacağını açıkladı. Projeyle havalimanının yıllık yolcu kapasitesinin 2 milyondan 3 milyona çıkarılması hedefleniyor.

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Samsun Çarşamba Havalimanı'ndaki yolcu ve hava trafiğinin yıllar içerisinde önemli ölçüde arttığını belirtti.

Artan ulaşım talebine dikkat çeken Uraloğlu, havalimanının gelecekteki ihtiyaçlarına cevap verecek, daha modern ve yüksek kapasiteli yeni bir terminal binası inşa edeceklerini ifade etti.

Yeni terminal 29 bin 120 metrekare olacak

Proje kapsamında Samsun Çarşamba Havalimanı'na sıfırdan 29 bin 120 metrekare büyüklüğünde yeni iç ve dış hatlar terminal binası kazandırılacak.

Uraloğlu, terminal binasının temelinin 3 Eylül Perşembe günü atılacağını belirterek, yeni terminalle birlikte havalimanının yıllık yolcu kapasitesinin 2 milyondan 3 milyona yükseltileceğini bildirdi.

Havalimanının mevcut kapasitesinin önemli bölümünün kullanıldığına işaret eden Uraloğlu, 2025 yılında Samsun Çarşamba Havalimanı'nda 1 milyon 640 bin 95 yolcuya hizmet verildiğini, aynı dönemde 17 bin 169 uçak trafiği gerçekleştiğini aktardı.

2050 yılı için kapasite planlaması

Uraloğlu, yapılan projeksiyonlarda yolcu ve uçak trafiğinin 2050 yılında mevcut seviyenin iki katına kadar ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.

Yeni terminal binasının da bu artış dikkate alınarak planlandığını kaydeden Uraloğlu, projenin Samsun'un hava ulaşımındaki gelecekteki ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlandığını ifade etti.

Apron genişletilecek, park alanı artırılacak

Terminal binasının yanı sıra havalimanının diğer bölümlerinde de kapsamlı düzenlemeler yapılacak.

Proje kapsamında yeni güç merkezi, ısı merkezi, apron bariyer binası ve havalimanı iç bağlantı yolları inşa edilecek. Apron sahası ise 17 bin 184 metrekare büyütülecek.

Böylece mevcut durumda 54 bin 27 metrekare olan apron alanı 71 bin 211 metrekareye çıkarılacak.

Uçakların park edebileceği pozisyon sayısı da 10'dan 14'e yükseltilecek.

Otopark kapasitesi 1506 araca çıkacak

Havalimanındaki otopark kapasitesinde de önemli artış sağlanacak. Mevcut 246 araçlık kapasite, proje tamamlandığında 1506 araca çıkarılacak.

Yeni terminalle birlikte yolcuların işlemlerini daha rahat gerçekleştirebilmesi amacıyla check-in bankosu sayısı da artırılacak.

Yolcu salonları ile bagaj ve VIP alanlarının genişletilmesi planlanırken, havalimanına yeni bir CIP binası da kazandırılacak.

Yeni terminal ve yardımcı tesislerle birlikte Samsun Çarşamba Havalimanı'nın hem yolcu kapasitesinin hem de uçuş operasyonlarının artırılması hedefleniyor.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!