Burun spreyi bağımlılığına dikkat: fazla kullanım ameliyata götürebilir
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Şeneldir, burun açıcı spreylerin bilinçsiz ve uzun süreli kullanımının bağımlılığa yol açarak kronik tıkanıklığa, kalp ritim bozukluğuna ve cerrahi operasyonlara neden olabileceği konusunda uyardı.
Nezle, grip veya sinüzit kaynaklı burun tıkanıklığını gidermek amacıyla başvurulan burun açıcı spreyler, sağladığı anlık rahatlama hissi nedeniyle farkında olmadan bağımlılığa dönüşebiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Şeneldir, en fazla birkaç gün kullanılması gereken bu ilaçların aylarca hatta yıllarca tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırladığını belirtti.
Önerilen kullanım süresi en fazla 3 ila 5 gün olan bu uygulamanın olası yan etkileri arasında mukozada tahriş, burun kanaması, çarpıntı ve tansiyon yükselmesi yer alırken burun etlerinde kalıcı büyüme ve cerrahi operasyon zorunluluğu gibi ciddi riskleri de bulunmaktadır.
"Spreysiz Nefes Alamaz Hale Geliyorlar"
Burun açıcı spreylerin geçici tedavi amacıyla ve hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Lütfü Şeneldir, şu ifadeleri kullandı:
"Bu spreyleri genellikle sinüzit veya üst solunum yolu enfeksiyonlarında 3 ila 5 gün kullanmalarını öneriyoruz. Ancak bazı hastalar spreysiz uyuyamadığını, nefes alamadığını ifade ediyor. Zamanla sprey, geçici bir tedavi olmaktan çıkıp bağımlılık haline gelebiliyor. Bir süre sonra hastalar sprey olmadan nefes alamaz hale geliyor. Bu durum yalnızca burunda değil, tansiyon ve kalp ritmi üzerinde de olumsuz etkilere yol açabiliyor."
Kalp Çarpıntısı ve Tansiyona Neden Oluyor
Spreylerin uzun süreli kullanımının burun mukozasında kuruluk, tahriş, kabuklanma ve kanamalara yol açtığını aktaran Şeneldir; çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve huzursuzluk gibi sistemik yan etkilerin de ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Zamanla ilacın etkisinin azaldığını ve hastaların dozu artırdığını belirten Doç. Dr. Şeneldir, bu sürecin burun etlerini büyüterek kronik tıkanıklığı tetiklediğini belirtti.
İlaç Tedavisi Yanıt Vermezse Cerrahi Müdahale Gerekebiliyor
Bağımlılık geliştiren hastalarda ilk etapta okyanus suyu ve doktor kontrolünde uygulanan nazal kortizon spreyleriyle tedavi planlandığını söyleyen Doç. Dr. Lütfü Şeneldir, "Burun etleri kalıcı olarak büyümüş ve ilaç tedavisinden fayda görülmüyorsa cerrahi müdahale gerekebiliyor. Bu nedenle burun açıcı spreyler gelişigüzel ve uzun süre kullanılmamalı, mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır" diyerek uyarılarda bulundu.