Bir tarafta et, süt, yumurta Bir tarafta makarna ve ekmek..
Samsun'da dar gelirli ailelerin çocuklarının yeterli ve dengeli beslenemediğini belirten muhalefet partilerin başkanları, sorunun temelinde kötü ekonomi yönetiminin olduğunu vurguladılar.
Özellikle gelişmekte olan çocukların zihinsel ve fiziki gelişimi açısından dengeli beslenmesi uzmanlar tarafından sıkça vurgulanırken, Samsun muhalefetine göre, bu durum ekonomik koşullardan dolayı pek de mümkün değil. Samsun’da muhalefetteki beş siyasi partinin il temsilcileri, ekonomik koşulları, asgari ücreti, kiraları ve gıda fiyatlarını göz önünde bulundurarak; çocukların protein ağırlıklı değil, karbonhidrat ağırlıklı beslendiğini ifade etti.
Başkanlar, bu durumun sorumlusu olarak mevcut iktidarı gösterdi. Çözüm olarak ise sosyal yardımların artırılmasının yanı sıra, kişi başına düşen milli gelirin ve refah şartlarının iyileştirilmesinin faydalı olacağını belirttiler.
“ÇOCUKLAR DENGELİ BESLENEMİYOR”
Ülkedeki ekonomik tablonun çocukların sağlıklı beslenmesini imkânsız hale getirdiğini savunan Zafer Partisi Samsun İl Başkanı Alperen Carus, “Ülkedeki ekonomik durum ortada. Bu şartlarda çocukların dengeli beslenme ihtimali yok. Etin kilosu 1000 lira, balığın kilosu 200 lira, yumurtanın kolisi 150 lira. Bu durum gelişim bozukluklarına neden olabilir. Dar gelirli ailelerin çocuklarını sağlıklı besleme şansı yok. Bizim iktidarımızda dar gelirli ailelere yönelik sosyal yardımlarımız olacaktır. Çocukların sağlıklı beslenmesi önemli ama esas mesele ekonomiyi düzeltmek. Alım gücü yerlerde. Bugün çocuklar karbonhidrat ağırlıklı besleniyorlar, bu da zeka gelişimini olumsuz etkileyebilir. Pahalılık bunun en büyük sebebidir.” Dedi.
“SORUNUN KAYNAĞINA İNİLMELİ”
Ekonomik kriz nedeniyle ailelerin proteine ulaşamadığını söyleyen Gelecek Partisi İstişare Meclisi üyesi Mustafa Yeşilyurt, “Çocuklarımız proteine ulaşamıyor çünkü ekonomik kriz var. Aileler yoksul, kirasını ödeyemiyor. 15 bin liralık emekli maaşı ve 22 bin liralık asgari ücretle insanlar ya kirasını, elektrik faturasını ödeyecek ya da çocuklarının gıdasını alacak. Şu an makarna gibi karbonhidratla besleniliyor ama yakında onu da bulamayacağız. Böyle bir koşulda dengeli beslenmeden söz etmek mümkün değil. Geçici olarak sosyal yardımlar yapılabilir ama kalıcı olmamalı. Çünkü sosyal yardımların artması, ekonomide işlerin kötüye gittiğini gösterir. Öncelik ekonomik gücü artırmak olmalı.” Diye konuştu.
“SİSTEMATİK ÇÖZÜM ŞART”
Çocukların zihinsel gelişiminin doğrudan beslenmeyle bağlantılı olduğunu belirten Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şen, “Çocukların beslenmesi, zihinsel yapısını mutlaka etkiliyor. Makarna ve ekmekle sadece karın doyar ama bu yeterli değildir. Dar gelirli aileler çocuklarını yeterli besleyemiyor, Beslenme çantalarına anneler yeterli gıda koyamıyor. Bunun sebebi, çeyrek asırdır ülkeyi yöneten AK Parti iktidarının yönetimidir. Kişi başına düşen gelir azaldı. Sonuç olarak insanlar yeterli gıdayı temin edemiyor. Asgari ücret belli, Sebep iktidardır. Çözüm, kişi başına düşen geliri artırmaktan geçer. Sosyal yardımlar çözüm değil. Günübirlik tekniklerle bu sorun çözülmez; sistematik ve kalıcı çözüm gereklidir.” İfadelerini kullandı.
“OKULLARDA ÜCRETSİZ YEMEK PROJEMİZ VAR”
Mevcut iktidarın ekonomi yönetimini eleştirerek, çocukların gelişiminde ciddi sorunlar yaşandığını belirten İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy ise “Dar gelirli vatandaşlar mutfakta büyük sıkıntı çekiyor. Boy uzamaması, gelişimde geride kalma gibi sorunlar gözle görülür hale geldi. İktidarın ülkemize getirdiği durum ortada. Çocuklar yeterli eğitim de alamıyor. Bizim iktidarımızda, çocuklara okullarda kahvaltı ve öğle yemeği gibi imkanlar sağlanması yönünde çalışmalarımız var. Ancak asıl ve kalıcı çözüm ekonominin düzeltilmesidir. O zaman çocuklar daha sağlıklı beslenebilecek.” Dedi.
"ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ EKONOMİK KOŞULLARA TAKILIYOR"
Çocukların yeterli ve dengeli beslenemediğini belirterek ekonomik koşullara dikkat çeken Memleket Partisi Samsun İl Başkanı Recep Kılıç, “Çocukların dengeli beslenemediği ortada. Gelişim çağındaki çocukların belirli gıdaları alması gerekiyor. Bu gıdaları alamadıklarında gelişimleri eksik kalıyor; bu, bilimsel bir gerçek. Bunun temel sebeplerinden biri ekonomik koşullar. Sağlıklı gıdaya ulaşamıyorlar. Bugün zeytin ve peynire bile yanaşamıyorsun. Sabun kalıbı kadar peynir 400 lira.” diye konuştu.
Bakmadan Geçme