Bir lahana türü daha geliştirildi

Türkiye'de en çok lahananın tüketildiği Karadeniz'de 'dürme' adı verilen lahana türü 13 yıllık çalışma sonucu elde edildi.

Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde (KTAE) yürütülen proje çalışmasında Karadeniz Bölgesi'nde ağırlıklı üretilen ve tüketilen lahana çeşitlerinin artırılması çalışmalarında yeni bir türün tescili yapıldı. Beyaz Baş Lahana Çeşit Islahı çalışmaları sonucu geliştirilen ve 'dürme' adı verilen lahana çeşidi tescil edildi. Geliştirilen bu çeşit erkeci, 1-2 kilogramlık küçük sıkı başları olan, yuvarlak başlı, turşuluk özelliği yüksek derecede olan ve aynı zamanda taze tüketime de uygun bir çeşit geliştirildi.
KTAE Müdürü Dr. Hasan Özcan, KTAE'nin lahana ıslahının yürütüldüğü Türkiye'de tek kamu kuruluşu olduğunu söyledi. 13 yıl önce başlayan lahana ıslahı çalışmalarının sonuçlarının alınmaya başlandığını belirten Özcan, "Dürme ismi verilen bir çeşidimiz tescil edildi. Geliştirilen iki adet Türkiye'nin ilk yerli hibrit çeşitleri de tescile sunuldu. İlk aşamada üretim izni alan çeşitlerimizin tescil çalışmalarına başlandı. Enstitüde lahana ıslahı çalışmaları günümüz ihtiyaçlarına uygun bir şekilde gelişerek devam etmekte. Islah edilen lahana çeşitleri ile yerli sebze tohumculuğunun gelişmesine, sebze hibrit tohumculuğunda dışa bağımlılık azalmasına yardımcı olunacak. Böylece sebze tohumcuğunun gelişmesine katkı yapılarak Ülkemiz ekonominin gelişmesi sağlanacak" dedi.

 

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme