Berat Gecesi Kurtuluş Kapısıdır: 'Dualarda Buluşalım'
Türk Diyanet Vakfı-Sen Samsun Şube Başkanı İzzet Aşçı, Berat Gecesi'nin önemine dikkat çekerek bu mübarek gecenin tövbe, mağfiret ve kardeşlik için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.
Şaban ayının 15. gecesi olan ve İslam aleminde rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığına inanılan Berat Gecesi münasebetiyle Haber Expres’e özel açıklamalarda bulunan Türk Diyanet Vakfı-Sen Samsun Şube Başkanı İzzet Aşçı, geceye özel tavsiyelerde bulundu. Berat kelimesinin "suçtan ve cezadan kurtulmak" anlamına geldiğini belirten Aşçı, bu gecenin insan hayatında belirli görevlerin tayin edildiği müstesna bir zaman dilimi olduğunu ifade etti.
"Bu gece bol bol tövbe istigfar etmeli"
Peygamber Efendimiz’in (s.a.s) hadis-i şeriflerinden örnekler veren İzzet Aşçı, bu gecenin lütfunun büyüklüğünü şu sözlerle anlattı: "Peygamberimiz buyuruyor ki; ‘bu gece Allah dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Kelb kabilesinin koyunlarının tüylerinden daha fazla sayıda insanı affeder.’ Bu, müminler için eşsiz bir müjdedir. Bu gece bol bol tövbe istigfar etmeli, Allah’ın sonsuz rahmetine sığınmalıyız." Dedi.
“Sağlığı ve sıhhati yüce mevladan dilemek gerekir”
Berat Gecesi’nin bir diğer önemli özelliğinin "hüküm gecesi" olduğunu vurgulayan Aşçı, "Bu gece, gelecek yılın Berat gecesine kadar yaşanacak olan ölümler, rızıklar ve hastalıklar gibi tüm hayırlı işler Allah tarafından belirlenerek meleklere tebliğ edilir. Bu sebeple her şeyin hayırlısını, sağlığı ve sıhhati yüce mevladan dilemek gerekir." Diye konuştu.
İbadet ve Dua Tavsiyeleri
Gecenin nasıl ihya edilmesi gerektiğine dair rehberlik eden Aşçı, özel bir namaz şekli olmasa da kaza namazlarının önemine değindi:
- Kaza Namazları: "Bu geceye has vacip bir namaz yoktur ancak kılınmamış namazların kazası eda edilirse çok makbul olur."
- Zikir ve Tefekkür: "Tesbih çekilmeli, Kur'an-ı Kerim okunmalı ve içtenlikle dua edilmelidir."
- Toplumsal Dua: "Sadece kendimiz için değil; evlatlarımız, vatanımız, milletimiz ve devletimizin bekası için ellerimizi semaya açmalıyız."
"Affet ki Affedilesin"
Başkan Aşçı, Berat'ın sadece bireysel bir kurtuluş değil, aynı zamanda toplumsal bir arınma olduğunu belirterek; "Allah'tan af bekleyen, kendisi de affedici olmalıdır. Allah’ın sevgisini isteyen, yüreğinde merhamet taşımalı ve kimseyi hor görmemelidir." ifadelerini kullandı.
Gazze ve Doğu Türkistan Unutulmadı
Dünyanın dört bir yanında zulüm gören Müslümanlar için de dua isteyen İzzet Aşçı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Birliğimiz, beraberliğimiz ve huzurumuz için dua edelim. Özellikle Gazze’de, Doğu Türkistan’da ve dünyanın dört bir köşesinde sadece inancından dolayı zulüm gören kardeşlerimizi bu mübarek gecede dualarımızda baş köşeye koyalım."
-
Berat Kandili mesajları
-
Berat Gecesi önemi ve fazileti
-
Türk Diyanet VakfıSen Samsun
-
Berat Gecesi duası
-
Samsun haberleri
-
BeratGecesiİbadetleri
Bakmadan Geçme
