Bayraktar, NeXT Sosyal'i anlattı
T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, NeXT Sosyal'i anlattı
T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, CNN Türk'te katıldığı yayında milli sosyal medya platformu NeXT Sosyal'e ilişkin açıklamalarda bulundu. Selçuk Bayraktar, NeXT Sosyal'in açık kaynaklı kod temelli geliştirildiğini belirterek, "Açık kaynaklı olduğunda sosyal medyanın nasıl yönetildiğiyle alakalı kurallar da şeffaf oluyor. Bugün bildiğim kadarıyla kodları da yayınlandı. Yani herkes artık dünyanın neresinde olursa olsun 2N Medya'nın geliştirdiği, T3 Vakfının bir anlamda paydaşlığını yürüttüğü NeXT Sosyal uygulamasını kullanabiliyor." diye konuştu.
Bayraktar, Mastodon'un bir proje olduğuna ve sosyal medya tekellerine itiraz maksadıyla kurulduğuna işaret ederek şunları söyledi: "Bilgisayar programcıları bir araya geliyor ve diyorlar ki biz açık kaynaklı böyle bir sosyal medya geliştireceğiz. Böylelikle herkes bunu kendi ufak cemiyetinde, üniversitesinde veya toplumda kullanabilsin. Ama siz geliştirdikçe geliştirmeleri de yayınlamanız gerekiyor. Tam da bu maksatla proje zaten açık kaynaklı başlatılıyor."
NeXT Sosyal isminin, uygulamayı geliştiren teknik çalışanlar ile T3 Vakfındaki ortak akılla ortaya çıktığını belirten Bayraktar, "Bu isim, uygulama küresel boyutta büyüyeceği için böyle düşünüldü. İngilizce olmasının sebebi bu. Biz bunun bütün dost ve kardeş coğrafyalarda yayılmasını istiyoruz. Bu dijital tahakkümün yıkılmasını istiyoruz. Tümüyle cemiyete açık bir şekilde isteyen alsın, dilerse başka türlü kullansın. Üniversiteler kullansın çünkü basit bir servera kurulabiliyor." dedi.
Selçuk Bayraktar, uygulamanın ciddi siber saldırılara maruz kaldığını ifade ederek, bu nedenle uygulamanın 20 dakika kapalı kaldığını söyledi. Stüdyoda konuk olan girişimci öğrenci 19 yaşındaki Mert Delibalta'nın kendine ait bir yapay zeka girişimi olduğunun altını çizen Bayraktar, Delibalta'nın NeXT Sosyal'deki ahlaklı yapay zekayı geliştirdiğini söyledi.
Delibalta ise açık kaynak oldukları için insanların kodlarda ne olduğunu çok rahat bir şekilde görebildiklerini vurgulayarak, "Bu sayede de bir şey fark edildiği zaman bunun bize bildirilmesi kolaylaşıyor. NeXT Sosyal'in gönüllü ekibinde güvenlik araştırmacısı arkadaşlarımız var. Her güncellemeden sonra aktif bir şekilde onlar da tarıyor. Benim şahsi olarak bulduğum Mastodon'da bir güvenlik açığı oldu. Onu mesela bildirmeye hazırlanıyoruz." diye konuştu.