Bayraktar: ' Haberin Mutfağında Yerel Basın Var'
Basın İlan Kurumu(BİK) Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar, yerel basının sadece haberin mutfağını oluşturmadığını, aynı zamanda demokrasinin ve haber alma özgürlüğünün de öncülüğünü üstlendiğini söyledi.
Mustafa Bayraktar yaptığı açıklamada yerel basının önemine değindi. Yerel basının haberin mutfağını oluşturduğunu belirten Bayraktar, "Özel haberlere ulaşmak için haberin mutfağına giden ulusal gazeteler buradan gelen haberleri sayfalarına taşıyarak okurlarına sunuyor. Güncel haberleri televizyon ve internetten takip eden izleyiciler için ertesi gün gazetenin albenili olması lazım. İşte bu nokta da devreye yerel muhabirler giriyor. Yerel gazeteler, ulusal ölçekli gazetelerin bu açığını verdikleri
haberlerle kapatıyor. O nedenle, 'haberin mutfağında yerel basın vardır' demek yanlış bir ifade olmaz. Ancak mutfaktaki haberin çok daha iyi değerlendirilmesi için kaliteli ve işi bilen ustaya yani muhabirlere ihtiyaç var. Bunu sağlayacak olan da gazete yönetimleridir. Kim bunu sağlar veya o yolda adım atarsa okur terazisinde ağırlığı hissedilir" dedi.
Gazetelerin varlık nedenini haberlerin oluşturduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Gazete yönetimleri, en kısa sürede habere ulaşmayı, farkı okura sunarak satış rakamlarında başa güreşmeyi hedefler. Gazetelerin ülke gündeminin dışında 'taşra' diye tabir edilen Anadolu'nun her köşesinden haberlere ulaşmak ve okura sağlıklı şekilde aktarabilmek için muhabirlere ihtiyacı var. Ulusal gazeteler taşrada çalışan yerel muhabirleri bu amaç için istihdam ediyorlar. Ancak gazete okuruna fark oluşturan haberleri sunmak
için istihdam ettikleri muhabirlere sosyal ve ekonomik açıdan beklenen desteği sağlayamıyorlar. Bu, taşrada haber akışını da olumsuz yönde etkiliyor. Yemeğin lezzeti kaliteli malzeme, iyi aşçı ve iyi servisle ortaya çıkar" diye konuştu.
Ulusal gazete yönetimlerinin kendilerine sunulan haberi okura servis etmekten başka yapacak hiçbir şeyleri olmadığının da altını çizen BİK Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar, "Garson yemeği müşteriye sunmaktan başka bir iş yapmaz. Yemeğin lezzeti garsona değil, mutfaktaki ustanın maharetine bağlıdır. Haber ve gazete ilişkisi de böyledir. Her muhabir bağlı olduğu gazeteye haberi en kısa zamanda ulaştırmak için ciddi çaba gösterir. Gazete yönetimleri haberleri ya değerlendirir, detaylandırmak ister ya da
sayfaya koymaz. Her iki şartta da taşra muhabirlerinin gönderdiği haberi haber eleğinden geçirir. Yerel muhabirler bazen öyle konuları gündeme taşır ki hem kendi yöresinde hem de diğer bölgelerde benzer sorunların çözümüne katkı sağlar. O nedenle, yerel gazeteleri ve ulusal ölçekli gazetelerin yereldeki çalışanlarını fazlasıyla önemsiyorum" şeklinde konuştu.
Yerel medyanın demokrasinin en önemli ayağını oluşturduğunu da söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti: "Dikkat edin ulusal ölçekli gazeteler yerel sayfalarında artışa gidiyor ve taşra teşkilatlarını güçleri nispetinde takviye ediyorlar. Yoksa satış rakamı açısından ayakta kalma şansları her geçen gün azalır. Okur kendi yöresine duyduğu özlemi haberlerle bir nebze olsun giderme ihtiyacı hissediyor. Haber ayağının dışında yerel basın aynı zamanda demokrasin de vazgeçilmez unsuru. Halk sıkıntısını, derdini ve
çözüm önerilerini yerel basın kanalıyla kolaylıkla yetkililere ulaştırıyor. Yerel yönetimler, işadamları, girişimciler çalışmalarını, projelerini, düşüncelerini, reklam ve tanıtımlarını yine yerel basın aracılığıyla kamuoyuna aktarıyor. Yerel basın hem yönetimlerin hem de halkın ilk temas noktasında müthiş bir görev yapıyor. O nedenle, yerel basın sadece haberin mutfağını oluşturmuyor, aynı zamanda demokrasinin ve haber alma özgürlüğünün de öncülüğünü üstleniyor."