Başlık Parası Nedeniyle Evlilikler Gecikiyor: Ailelerden Çözüm Çağrısı
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden mevsimlik tarım işçisi olarak Aksaray'a gelen aileler, kavurucu sıcakların altında hem geçimlerini sağlamak hem de çocuklarını evlendirebilmek için mesai yapıyor. Günlük yevmiye ile çalışan aileler, özellikle bazı bölgelerde devam eden başlık parası uygulamasının gençlerin yuva kurmasının önündeki en büyük engellerden biri olduğunu dile getiriyor.
Aksaray'daki sarımsak tarlalarında anne, baba ve kardeşleriyle birlikte çalışan 28 yaşındaki Yakup Erdine, yıllardır evlenebilmek için birikim yaptığını ancak yüksek başlık parası talepleri nedeniyle hayalini gerçekleştiremediğini söyledi.
Başlık parasının yüz binlerce liradan başlayıp istenen altınlarla birlikte çok daha yüksek rakamlara ulaştığını belirten Erdine, bu nedenle sevdiği kişiyle evlenemediğini ifade etti.
Evlilik sürecinin gençler için her geçen gün daha da zorlaştığını dile getiren Erdine, "Burada çalışmamın en büyük nedeni evlilik masraflarını karşılayabilmek. Başlık parası, altın ve düğün giderleri gençlerin omuzlarına ağır bir yük yüklüyor. Çalışmak elbette güzel ama evlilik bu kadar zorlaştırılmamalı. Sevdiğim biri vardı ancak başlık parası nedeniyle evlenemedik. Ailelere çağrım, gençlerin yuva kurmasını kolaylaştırmalarıdır" diye konuştu.
Aileler Yüksek Maliyetlerden Yakınıyor
53 yaşındaki Hüseyin Erdine ise mevsimlik tarım işçiliği yaparak geçimlerini sağladıklarını, ancak elde ettikleri gelirle çocuklarını evlendirmenin giderek zorlaştığını söyledi.
Üç oğlunun da askerlik görevini tamamladığını belirten Erdine, yüksek başlık parası ve düğün masrafları nedeniyle çocuklarının evliliğini gerçekleştiremediklerini ifade etti.
Başlık parasıyla birlikte altın, düğün ve diğer giderlerin aile bütçesini aşan rakamlara ulaştığını söyleyen Erdine, "Tarım işçiliği yapıyoruz. Ne kadar çalışırsak çalışalım istenen paraları bir araya getiremiyoruz. Bugün başlık parasıyla birlikte altın ve düğün masrafları milyonları bulabiliyor. Yıllarca çalışsak bile bir çocuğumuzu evlendirecek parayı denkleştirmekte zorlanıyoruz. Çocuklarımızın sevdikleri var ama maddi imkânsızlıklar nedeniyle yuva kuramıyorlar. Bu konuda mutlaka bir çözüm bulunmasını istiyoruz" dedi.
"Gençlerin Önündeki Engel Kaldırılsın"
Mevsimlik tarım işçisi aileler, ekonomik şartların her geçen gün ağırlaştığını, buna bir de başlık parası uygulamasının eklenmesiyle gençlerin evlilik yaşının giderek yükseldiğini belirtti. Aileler, gençlerin daha kolay yuva kurabilmesi için başlık parası geleneğinin sona erdirilmesi gerektiğini ifade ederek yetkililere ve topluma çağrıda bulundu.