“HANİ “MİLLİ SERVETTİ” FİKİRLER NEDEN DEĞİŞTİ?”
Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Şubat ayı açılış toplantısında, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan arasında Çarşamba Şeker Fabrikası konusunda ki diyalog dikkat çekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Doğan’ın Çarşamba Şeker Fabrikasının artık MKE’ye devri olduğunu ve detaylı açıklamasını yapmasının ardından söz alarak fabrika hakkında söz isteyen Çarşamba Bağımsız Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, MKE Genel Müdürü’nün fabrika bina ve malzemeleri gördüğünde “Burası milli servet, buraya ihanet etmeyelim" demişti. Ancak daha sonra neden fikrinin değiştiğini sordu. Başkan Dündar’ın sorusu üzerine (SBB) Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Keşke Kastamonu Şeker Fabrikası gibi kendi bölgemizde de 200 bin ton şekeri hemşehrilerimiz üretseydi, bugün bunları konuşmazdık." sözleriyle gündeme bomba gibi düştü.
MKE GENEL MÜDÜRÜ NEDEN MİLLİ SERVETTEN VAZGEÇTİ?
MKE Genel Müdürü’nün, Çarşamba Şeker Fabrikası için "milli servet" ifadesini kullandığını belirten Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, "MKE Genel Müdürü ve ekibi, fabrika alanını ziyaret etmek üzere Çarşamba'ya gelmişti. Bu ziyaret yaklaşık iki ay önce gerçekleşti. Orada, üretimin nasıl yapılacağı, fabrika tesisinin kurulu olduğu bina ve depo alanlarının MKE'nin dikkatini çektiği ve bu nedenle talep edildiği gündeme geldi. Ancak, Samsun’da böyle bir yer arayışında olup olmadıkları konusunda kesin bir bilgi yoktu. O zaman Genel Müdürümüz fabrikayı ilk gezdiğinde, 'Burada kurulu bir düzen var, bu bir milli servet. Bunu bu şekilde heba etmiş de olabiliriz.' gibi bir ifade kullanmıştı. Ancak sonrasında fikri değişti ve değerlendirmeler yapıldı" diye konuştu.
“BAŞKAN DOĞAN’DAN ŞOK ETKİSİ YARATAN CEVAP”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan "Keşke Kastamonu Şeker Fabrikası gibi kendi bölgemizde de 200 bin ton şekeri hemşehrilerimiz üretseydi, bugün bunları konuşmazdık. Bu, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde karar verdiğimiz bir uygulama değil. Sonuç itibariyle burada bir karar verilmiş, Cumhurbaşkanımızın imzasından çıkmış ve Türkiye'nin savunma sanayi firmalarından biri olan MKE’ye devredilmiş durumda. Alanın tamamı kapatılacak, güvenlikli bölge haline getirilerek üretime başlanmış olacak" dedi.
“MKE’Yİ ÇARŞAMBA’YA DOĞAN MI ÇAĞIRDI, NEDEN!?”
Şimdi tüm gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamasına rağmen hala resmi gazetede onayın yayımlanmaması nedeni ile çalışmaların sürüp sürmeyeceğine çevrilirken başkan Doğan’ın açıklamaları arasında MKE ihaleye çıktı hemen çevre güvenliği için korunaklı hale getirilme çalışması başlayacak” sözleri şaşkınlık oluşturduğu belirtildi. Şeker Fabrikasından emekli eski çalışanlar, “Başkan Doğan Çarşambalıların aklı ile oynuyor sanırım. Hem bizim dışımızda gelişiyor olaylar diyor hem de ihalelerden ve onay için her şeyin içinde olmasını açıklayamıyor. Bu Şeker Fabrikası başkan Doğan’ı ve birilerini neden rahatsız etti anlaşılır gibi değil. Önce şeker pancarı kotaları ile çiftçiler pancar ekiminden uzaklaştırıldı, sonra taban fiyat ve fabrikanın kapatılması ile çiftçiler yok edildi. Şimdi de siyasiler keyfi uygulama ile milyarlarca lirayı çöpe attırıyorlar. Buna kim dur diyecek merakla bekliyoruz” ifadelerini kullanmaları olayın vahametini daha da arttırmaya devam edecek şeklinde yorumlanmasına neden olmaya devam ediyor.
Kaynak:ZAFER CAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.