Bakan Çiftçi açıkladı! Binlerce kişi kurtarıldı, eğitimde tatil kararı
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İstanbul'da etkili olan şiddetli yağışların ardından 2 bin 727 kişinin sel ve su baskınlarından kurtarıldığını açıkladı. Afette 2 kişi hayatını kaybederken, binlerce ihbara müdahale edildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı illerde okullarda eğitime ara verildi.
İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde etkili olan sağanak yağış ve fırtına, yaşamı olumsuz etkiledi. AFAD Başkanlığı’nda açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, afetin ardından yürütülen çalışmalar ve sahadaki son durum hakkında bilgi verdi. İstanbul’da yağış miktarının bazı noktalarda metrekareye 272,2 kilograma kadar çıktığını belirten Çiftçi, yoğun yağış ve fırtına nedeniyle 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.
Ekipler binlerce ihbara müdahale etti
Olumsuz hava şartlarının ardından ülke genelinde 9 bin 588 ihbar alındığını açıklayan Çiftçi, İstanbul’un 8 bin 815 ihbarla ilk sırada yer aldığını kaydetti. İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezi üzerinden doğrulanan 6 bin 728 olaya ekipler tarafından müdahale edildi.
Afet yönetiminin AFAD koordinasyonunda, valilikler ve ilgili kamu kurumlarının iş birliğiyle sürdürüldüğü belirtildi.
Sel bölgelerinde kurtarma seferberliği
Su baskınları nedeniyle çeşitli noktalarda mahsur kalan vatandaşlar için arama kurtarma çalışmaları yürütüldü. AFAD, Sahil Güvenlik, jandarma ve belediye ekiplerinin çalışmalarıyla İstanbul’da 2 bin 727 kişi güvenli alanlara çıkarıldı. Ayazağa’da mahsur kalan vatandaşların tahliyesinin tamamlandığını belirten Bakan Çiftçi, barınma ihtiyacı bulunan kişilerin kamu misafirhanelerinde ağırlandığını ifade etti.
On binlerce görevli afetle mücadele ediyor
İstanbul’da 46 bin 597 personelin afet çalışmalarında görev aldığı açıklandı. Sahada 2 bin 288 araç ve 14 botla müdahale faaliyetleri sürdürülüyor. Türkiye genelinde de 55 bin 560 personel, 6 bin 574 araç ve 20 bot teyakkuzda tutuluyor. Afet bölgesindeki ihtiyaçları karşılamak amacıyla farklı illerden destek ekipleri sevk edilirken, vatandaşlara 4 bin 692 adet gıda malzemesi dağıtıldı.
Bazı illerde okullar tatil edildi
Meteorolojik değerlendirmelere göre İstanbul ve çevresindeki çeşitli illerde kuvvetli yağış beklentisinin devam ettiğini belirten Çiftçi, tedbir amacıyla eğitim öğretime ara verildiğini açıkladı. Buna göre İstanbul’da iki gün, Kocaeli, Zonguldak, Sakarya, Düzce ve Yalova’da ise bir gün süreyle okullar tatil edildi. Yetkililer, olumsuz hava koşullarına karşı vatandaşların uyarıları takip etmesini istedi.