Avrupa'nın üçüncü büyük salonunda gençler şampiyonluğa koşuyor
Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise üçüncü büyük bowling salonu olan Samsun Bowling Akademi, 10-13 yaş grubu çocukları milli takım altyapısına kazandırıyor.
Samsun’da 2017 yılında hizmete açılan 38 hatlı dev bowling salonu, Türk sporuna yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılan tesiste faaliyet gösteren Bowling Akademi, milli antrenör Gülhan Aksular liderliğinde geleceğin şampiyonlarını yetiştiriyor. Yetenek taramasından geçen çocuklara verilen ücretsiz ve profesyonel eğitimlerle, Türkiye’nin bowlingdeki geleceği Samsun’dan şekilleniyor.
10-13 yaş aralığının gelişim süreci için kritik olduğunu belirten Milli Antrenör Gülhan Aksular, "Şu an 30'a yakın sporcum var. Genç milli takım adına hedefimiz, sporcuların 18 yaşını doldurmadan milli sporcu olmalarını sağlamak. Çok erken yaşta bowling kemik gelişimi için iyi değildir. Onun için 10 ve 13 yaş aslında hem çocuğun gelişimi için hem de kemik gelişimi için daha uygundur. O nedenle altyapı çalışmalarımızda bu yaş aralığına daha çok ağırlık vermekteyiz" dedi.
Bowlingde yeni trend çift el tekniği
Dünyadaki güncel teknikleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Aksular, eğitimlerde jenerasyon değişikliğine gittiklerini belirtti. Klasik yöntemlerin yerini daha dinamik tekniklerin aldığını ifade eden Aksular, "Eskiden bowling tek el oynanıyordu ama yeni jenerasyonda çift elle oynanan bir teknik var. Sporcularıma bu yeni jenerasyon hem çok daha fazla hızlı ve turlu atış sağladığı için ben de sporcularıma bu tekniği öğreterek onların ilerlemesini sağlıyorum. Haftanın dört günü antrenman yapıyoruz. Bütün sporcularım lig oyuncusu." diye konuştu.
Samsunlu milli sporcular dünyaya açılıyor
Samsun Bowling Akademi’nin sadece bir eğitim merkezi değil, aynı zamanda bir başarı fabrikası olduğunu kanıtlayan veriler de paylaşıldı. Samsun’dan yetişen Yağmur Elif Pehlivan, Gülhanım Birinci ve Azra Besler’in milli takımın başarısında kilit rol oynadığını hatırlatan Aksular, "Gülhanım ve Yağmur 2025 yılında tam 5 kez daha milli olarak Dünya Kadınlar Şampiyonası'na, Avrupa Şampiyonası'na, Akdeniz Şampiyonası'na gitti. Bu sene de Azra, Avrupa Kadınlar Şampiyonası sporcusu olarak gidecek. Gülhanım hem Dünya Kadınlar Şampiyonası'na hem de Malezya'da Dünya Gençler Bowling Şampiyonası'na katılacak."
"Ablalık ediyoruz, birlikte çalışıyoruz"
Altyapıdan yetişerek milli takıma kadar yükselen Yağmur Elif Pehlivan,"Hem çocuklara eğitim veriyoruz, ablalık ediyoruz hem de kendimiz Gülhan hocadan ders alıyoruz. Çok verimli geçiyor. Sabahları fitness yapıyoruz, öğlenleri bowling oynuyoruz. Bu spora gönül vermek isteyen, milli takıma girmek isteyen arkadaşlarımız olursa Bowling Akademi onlara her zaman destek veriyor" dedi.
Merkezde eğitim alan en genç sporculardan 3. sınıf öğrencisi Elif Karadeniz ise heyecanını, "Çalışmalarımız çok güzel, ben buraya çok severek geliyorum. Liglerde hep çok iyi atıyorum" sözleriyle paylaştı.




